Rritja e kontrollës për qytetarët e Serbisë të cilët kthehen nga shtetet tjera do të thotë paraqitje në intstitucionet shëndetësore dhe obligohen që në qoft se kanë çfardo vështirësije të lajmrohen në ambulancat Covid në shtëpitë e shëndetit, ka thënë anëtari i shtabit të krizave, epidemiologu Predrag Kon.

Ai ka thënë se qytetarët e Serbisë të cilët kthehen nga pushimet munden normalisht të kthehen në punë, nën rrespektrimin e masave epidemiologjike – të i ikin kontakteve të afërta, ta mbajn distancën dhe të vendosin maskën.

“Duhet të kujdesen gjatë atyre 10 ditëve dhe ta kuptojn se munden me qenë në ndonjë simptom asimptomatike të infeksionit, sepse fakti është se, të themi në Malin e Zi aktiviteti i virusit është 20 herë më shumë se sa në Serbi dhe kjo nuk është pak”, ka thënë Kon, transmeton Spektri.

Epidemiologu Kon ka thnë se kontrolla nuk është menduar si diçka që të i pengoj njerzit, por që të ndihmohen të gjithë.

“Personi i cili kthehet nga jasht ka për obligim ndaj shtetit që të lajmrohet në sistemin shëndetësor që të tregoj se ka ardhur. Nëse ka vështirësi, atëherë nuk guxon që bëjë vlersim vetvetiu duke thënë se “nuk është asgjë” e cila ndodh shumë shpesh, pasi simptomat e lehta janë më rrezikshmët” ka thënë Kon.

Pas dhjetë ditëve, personat e njejt janë të obliguar që të çlajmrohen nga sistemi shëndetësorë ashtu siç janë paraqitur.

Lajmrimi në sistemin shëndetësoë nuk do të thot se qytetarët duhet fizikisht të shkojn në intsitucionin shëndetësorë, por me siguri do të bëhet përmes telefonit apo në mënyrë elektronike.

Në të gjitha shtetet e evropës, e veçanarisht në shtetet që kufizohet, aktiviteti i virusit është më i lart se sa në Serbi, për këtë arsyje edhe shtabi i krizave ka vendosur që të rrisë kontrollën e jo vetëm të apeloj.

Masat shtesë për të gjithë qytetarët që kthehen në Serbi nga shtetet e huaja do të hyjnë në fuqi këtë premten në ora 18:00. Ndërsa për të huajt që hyjn në Serbi, testi negativ është i detyrueshëm./Spektri

Sepse në ëndrrat tuaja, çdo detaj ka rëndësi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *
You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>