Apple prezanton iPhone me karikues USB-C në përputhje me ligjin e BE-së

Modelet e mëparshme të iPhone kishin përdorur portat e karikuesit “Lightning” të Apple, por një ligj i BE-së i miratuar vitin e kaluar kërkon që të gjitha pajisjet të jenë të pajtueshme me USB-C.

Kompania Apple ka thënë gjithashtu se do të prodhojë ora neutrale ndaj karbonit.Apple të martën prezantoi një iPhone të ri që do t’i përdorë portat e karikuesit USB-C.

Modelet e mëparshme të iPhone i kishin përdorur portat e karikuesit “Lightning” të vetë Apple.

Në qershor të vitit 2022, Bashkimi Evropian e miratoi një ligj që kërkon që të gjitha pajisjet të jenë në përputhje me një port ngarkimi USB Type-C deri në fund të vitit 2024, duke argumentuar se do t’i reduktojë mbetjet elektronike dhe do të kursejë para për konsumatorët.

Apple e ka kundërshtuar ligjin si të panevojshëm.

Çfarë dimë për iPhone 15?

“USB-C është bërë një standard i pranuar universalisht. Kështu që ne po e sjellim USB-C në iPhone 15”, ka thënë Kaiann Drance, Zëvendës President i Apple për Marketingun e iPhone në një ngjarje të prezantimit.

Apple kishte argumentuar prej kohësh se karikuesit e saj Lightning ishin më të sigurt se karikuesit USB-C.Kompania ka thënë gjithashtu se iPhone 15 do të ketë komponentë të brendshëm që e thjeshtojnë riparimin dhe një kornizë të re që lejon xhamin e pasmë të zëvendësohet lehtësisht.

Muajin e kaluar, Apple tha se po e miraton miratimin e një ligji në Kaliforni që kërkon që prodhuesit e teknologjisë t’u mundësojnë njerëzve t’i rregullonin pajisjet e tyre pa i kthyer ato në kompani.

Kompania njoftoi gjithashtu se bateritë e iPhone 15 do të bëheshin nga kobalt 100% të ricikluar dhe se nuk do të përdorë më lëkurë në produktin e saj.

Ai shtoi se një orë e re do të jetë produkti i saj i parë neutral ndaj karbonit.

Apple thotë se synon të jetë neutral ndaj karbonit deri në vitin 2030, duke përfshirë edhe zinxhirin e furnizimit. Njoftimi vjen pasi Kina vendosi kufizime në përdorimin e iPhone në zyrat qeveritare dhe entitetet e mbështetura nga shteti.

Shitjet e iPhone, të cilat përbëjnë gati gjysmën e të ardhurave të Apple, ranë 2.4% tremujorin e kaluar.

Aksionet e Apple gjithashtu ranë në bursë pas vendimeve të marra nga ana e Pekinit zyrtar./Deutsche Welle