Ekspertët besojnë se gjumi i thellë mund të largojë demencën!

Disa ilaçe të reja për trajtimin e demencës janë bërë titujt kryesorë kohët e fundit, por me shqetësimet në lidhje me koston – e lëre më kur ato mund të bëhen të disponueshme në NHS – dhe efektet anësore të mundshme shqetësuese (si ënjtja e trurit), lajmet nuk do ta ndryshojnë jetën e të prekurve sot.

Megjithatë, mund të ketë një qasje shumë të teknologjisë së ulët që mund të bëjë një ndryshim më të menjëhershëm për ata me shenja të hershme të sëmundjes, transmeton klankosova.tv.

Diçka aq e thjeshtë sa një gjumë i mirë gjatë natës mund t’i ndihmojë të moshuarit të shmangin humbjen e kujtesës të shkaktuar nga sëmundja e Alzheimerit – që është lloji më i zakonshëm i demencës.

Kjo është sipas një studimi të ri amerikan të botuar në revistën BMC Medicine, i cili tregon se njerëzit me shenja të sëmundjes – të zbuluara nga skanimet e trurit dhe jo nga simptomat – mund të mbrohen nga humbja e kujtesës nëse kanë gjumë të thellë dhe cilësor.

Ky lajm vjen pasi studiuesit në Mbretërinë e Bashkuar kanë nisur së fundmi një projekt që shikon se si rritja e cilësisë së gjumit mund të ndihmojë në përmirësimin e simptomave të njerëzve të diagnostikuar me këtë sëmundje.