Ta lëni ndezur gjithë ditën apo të fikni në kohë të caktuar! Ja çfarë shpërblehet më shumë

Ndërsa mësohemi me temperaturat më të ftohta, njerëzit kanë filluar t’i bëjnë njëri-tjetrit të njëjtën pyetje: “A e keni ndezur akoma nxemjen?”
Disa familje qëndrojnë për aq kohë sa munden, ndërsa të tjera e ndezin me temperaturat e para të ulëta.

Megjithatë, ekziston një dilemë e përjetshme kur përdoret ngrohja qendrore, a kursen para nëse funksionon ngadalë gjatë gjithë ditës?
Ashtu si me shumë gjëra, përgjigja nuk është e thjeshtë.

Ekspertët sugjerojnë se lënia e ngrohjes në një temperaturë më të ulët gjatë gjithë ditës për të kursyer para është thjesht një mit.

Nga njëra anë, duke e lënë ngrohjen ndezur gjatë gjithë ditës, kaldaja do të duhet të punojë për të ruajtur temperaturën në temperaturën e caktuar dhe ju do të përdorni energji gjatë gjithë ditës në krahasim me vendosjen e ngrohjes për të filluar në orën e zgjedhur. Megjithatë, nëse shtëpia është më e freskët, do t’ju duhet më shumë energji për ta ngrohur kur të mbërrini dhe të ndizni nxehtësinë.

Prandaj, ata këshillojnë përdorimin e një kohëmatës. Kjo lejon që ngrohja të ndizet dhe fiket kur ju nevojitet më shumë dhe nuk keni pse të shqetësoheni se mos harroni ta fikni.

Shumë ekspertë pajtohen se gjëja më e rëndësishme që duhet marrë parasysh kur bëhet fjalë për ngrohjen efikase të një shtëpie është të zbuloni se ku po ikën nxehtësia prej saj.
Nëse apartamenti ose shtëpia është i izoluar mirë, do të konsumoni më pak energji pavarësisht nëse e lini ngrohjen ndezur gjatë gjithë ditës apo përdorni një kohëmatës. Sa më të vogla të jenë humbjet e nxehtësisë, aq më pak energji do të shpenzoni për të arritur një temperaturë të rehatshme në shtëpi.