Kush është Qerim Qerimi, rektori i ri i Universitetit të Prishtinës?

Nga pesë kandidatë sa ishin gjithsej, Qerim Qerimi ka arritur të zgjidhet rektor i Universitetit Publik “Hasan Prishtina”.

Por kush është Qerim Qerimi që arriti ta fitojë ulësen e rektorit të UP-së?
Ai ka ndjekur kërkime postdoktorale në Universitetin e Harvardit dhe në Universitetin e Antwerp-it, ka qenë studiues i Institutit “Max Planck” për të Drejtën Publike Krahasuese dhe të Drejtën Ndërkombëtare në Heidelberg dhe është student i Akademisë së Hagës për të Drejtën Ndërkombëtare., njofton Klankosova.tv.

Hulumtimi i tij aktual është fokusuar në ndërveprimin e ligjit dhe politikave në arenat e mbrojtjes së të drejtave të njeriut, ligjit të zhvillimit të qëndrueshëm dhe shtetit të së drejtës dhe drejtësisë kushtetuese globale.

Në Universitetin e Prishtinës, ai ka shërbyer si Zëvendës Dekan për Çështje Akademike të Fakultetit Juridik dhe si ushtrues detyre i prorektorit të Universitetit.

Gjithashtu, Qerimi ka shërbyer në kapacitete të ndryshme këshilluese dhe si ekspert për organizata të tilla si Bashkimi Evropian, Këshilli i Evropës, USAID, DFID, UNDP, IOM dhe Banka Botërore për çështje që lidhen me sundimin e ligjit, zhvillimin dhe ngritjen e kapaciteteve në vendet në tranzicion.

Ai ka qenë anëtar i ekipit ligjor të Kosovës në procedurat këshillimore të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë në rastin e Përputhshmërisë me të Drejtën Ndërkombëtare të shpalljes së njëanshme të pavarësisë në lidhje me Kosovën, dhe gjithashtu ka shërbyer si ekspert më parë në arbitrazhin ICSID të Bankës Botërore.

Ai është autor i “Zhvillimi në të drejtën ndërkombëtare: Një hetim i orientuar drejt politikave”, fitues i Çmimit “Harold D. Lasswell” të Shoqatës së Shkencëtarëve të Politikave në vitin 2012 si dhe shumë hulumtime të tjera me rëndësi janë nën autorësinë e tij.

Qerimi shërben gjithashtu si Raportues për Organizatat Ndërkombëtare të Oksfordit (OXIO), një bazë të dhënash e dokumenteve të shënuara që kanë të bëjnë me ligjin e organizatave ndërkombëtare dhe është anëtar i Iniciativës Akademike kundër Korrupsionit të Kombeve të Bashkuara (ACAD).