Me siguri do të prekeni me Omicron, por ka mënyra për të mos përfunduar në spital

Një rekord i zi u thye sot në Serbi: më shumë se 18,000 të infektuar, për herë të parë që nga fillimi i epidemisë së koronavirusit.

Çfarë do të thotë kjo për qytetarët – a ka vend për frikë nga një pasqyrë më e rëndë klinike – dhe nga çfarë varet?

Aktualisht ka më shumë se 2,000 pacientë në spitalet me Covid në të gjithë Serbinë. Kjo shifër është pakrahasueshme më e ulët se në valët e mëparshme kur më shumë se 9000 pacientë ishin shtruar në spital.

Sfida omicron ka padyshim një pasqyrë klinike më të lehtë, por edhe sforcimi Delta nuk është zhdukur plotësisht. Megjithatë, ka ende nga ata pacientë tek të cilët kurora çon në komplikime më të mëdha, ndaj është e nevojshme mbikëqyrja spitalore.

Rreth 450 pacientë tani janë të shtrirë në spitalin e Batajnicës, ka thënë dje drejtori Axhiq, dhe se kapacitetet e atij institucioni janë rreth 900 shtretër. Ai gjithashtu thotë se fotografia klinike nuk është aq e vështirë, por:

“Omicron dominon. Shumica e të moshuarve janë në spital, por ka edhe gra shtatzëna. Ka pakrahasueshëm më shumë pacientë të pavaksinuar. Askush nuk e pyet më këtë. Duhet të rihapim kapacitete të reja”, thotë Axhiq Vukiçeviq. Ajo përmend si problem edhe faktin se shumë punonjës shëndetësorë po sëmuren.

“Në kushte të tilla është e vështirë të organizohet puna”, thotë Axhiq Vukiçeviq.

Pra, nga kjo bisedë duket qartë se omikroni do të jetë më i vështiri për pacientët me imunitet të dobësuar më parë dhe ata që nuk janë vaksinuar. Sa për të tjerët, ata do ta kenë të vështirë të shmangin infeksionin, por, sipas Dr. Sheckler, ky nuk është skenari më i keq.

“Shanset janë të mira ky është fundi i kurorës. Omicron është ndoshta një hap në drejtimin e duhur. Frika që u përshkallëzua me shfaqjen e omicron ishte e ekzagjeruar. Anulimi i fluturimit, për mendimin tim, ishte i gabuar. Nuk keni nevojë të mbroheni nga një virus që është më i transmetueshëm, por më pak patogjen. Në të njëjtën kohë, ju keni një virus në vendin tuaj që është shumë më patogjen. Ishte e nxituar”, tha Shekler./spektri