Pritet rritje e re e çmimit të naftës!

Duke qenë se çmimi i naftës në botë po rritet pothuajse çdo ditë, nuk është joreale të pritet që benzina dhe nafta në Serbi të bëhen edhe më të shtrenjta. Pyetja e vetme është se kur dhe për sa?

Praktika tregon se rritja e çmimit nga tregu global do të arrijë në Serbi për 6 deri në 8 javë, shkruan Blic, transmeton Spektri.

Të themi të vërtetën, çmimi përfundimtar i derivateve nuk ndikohet vetëm nga lëvizjet në tregun botëror, por edhe nga pesha e taksave shtetërore, të cilat janë shumë të larta në Serbi. Ato aktualisht përbëjnë 52.3 për qind të çmimit të shitjes me pakicë të benzinës dhe 51.3 për qind të çmimit të naftës, të paktën sipas raporteve të Beta.

Kjo do të thotë se për çdo litër benzinë ​​pa plumb 95 oktan, që kushton 170 dinarë, kompanitë e naftës marrin 81,07 dinarë, ndërsa shteti 88,92 dinarë. Prej tyre, akciza është 57,84 dinarë, TVSH-ja 28,33 dinarë, tarifa për rezervat e detyrueshme 2,6 dinarë dhe tarifa për përmirësimin e efikasitetit energjetik 15 palë.

Eurodieseli ka arritur çmimin prej 179 dinarë, ndërsa ndarja e taksave është e ngjashme. Sipas ligjit për akcizat në Serbi, pason harmonizimi me çmimet e shitjes me pakicë, gjë që zakonisht ndodh në shkurt, megjithëse nuk ka rregulla. Nëse do të rriteshin për 7,9 për qind dhe kur TVSH-ja do të aplikohej në atë rritje, do të nënkuptonte rritje të çmimit të derivateve për rreth 5,5 dinarë për litër, thuhet në gazetë.

Cilat janë shanset që derivati të mos bëhet më i shtrenjtë?
Me pak fjalë – pothuajse inekzistente. Çmimi i saj në Serbi ka kohë që po rritet në mënyrë të padukshme, por kur rriten çmimet për një dinar/dy, del se, për shembull, benzina është rritur për 20 dinarë në gjashtë muajt e fundit.

Kur u pyet nëse çmimi i derivatit do të vazhdojë të rritet, një kompani nafte u tha jozyrtarisht gazetarëve se Serbia nuk është një ishull i izoluar imun ndaj tendencave globale.

Dhe shumë firma konsulente dhe analistë në mbarë botën parashikojnë se çmimi i naftës do të rritet edhe këtë vit, ndaj do të jetë e vështirë të shmanget rritja e çmimeve. Përveç nëse shteti vendos të zbusë uljen e akcizës, gjë që nuk e kemi parë shpesh deri tani. Por ne kemi qenë dëshmitarë të aktivitetit të kundërt – që kur çmimi global bie në nivelet më të ulëta, Serbia rrit akcizën dhe ne përsëri nuk kemi derivate më të lirë. Si në një kazino, ku shtëpia fiton gjithmonë./Spektri