Shkencëtarët zbulojnë piramidën ‘më të vjetër në botë’

Arkeologët kanë zbuluar se piramida e Indonezisë, një megalit 29 metra e thellë e zhytur brenda një kodre me shkëmb lavë, renditet si piramida më e vjetër në botë.

Gunung Padang, i ri-zbuluar për herë të parë nga eksploruesit holandezë në 1890, në fakt mund të jetë gjithashtu ndërtimi më i vjetër i njohur i bërë nga njeriu i përmasave të tij, të paktën, sipas datimit më të fundit me radiokarbon të vendit antik.

Testet vendosin ndërtimin e hershëm të piramidës, me qindra shkallët e saj të gdhendura nga llava e andezitit, në më shumë se 16,000 vjet më parë, gjatë Epokës së fundit të Akullit.

Kjo do të thotë se Gunung Padang ka të ngjarë të jetë mbi 10,000 vjet më i vjetër se jo vetëm të gjitha monumentet dhe piramidat e mëdha të Gizës në Egjipt, por edhe nga Stonehenge legjendar i Anglisë, shkruan Daily Mail, transmeton Klankosova.tv.

Ashtu si me provat e fundit se Sfinksi egjiptian u ndërtua me përdorim të zgjuar të erozionit të erës, gjuetarët mbledhës që ndërtuan Gunung Padang bënë një virtyt arkitekturor të punës me, jo kundër, kushteve të tyre lokale.

Shtresa e parë dhe më e thellë e piramidës indoneziane, zbuluan studiuesit, ishte gdhendur nga pasuria natyrore e rrjedhave të llavës së ftohur të zonës.

Gunung Padang madje mund të rezultojë të jetë mijëra vjet më i vjetër se “megaliti” i Göbekli Tepe i zbuluar në Turqi, i pari i fundit për “më të vjetrit në botë”.

Shkencëtarët thanë se struktura premton të përmbysë mençurinë konvencionale se sa “primitive” ishin shoqëritë e gjuetarëve-mbledhësve, duke zbuluar “aftësitë e vërteta inxhinierike të qytetërimeve të lashta”.

Studiuesit kanë kaluar më shumë se një shekull duke debatuar nëse struktura nëntokësore e njohur si Gunung Padang që do të thotë “mal i iluminizmit” në gjuhën lokale përbën me të vërtetë një piramidë të krijuar nga njeriu dhe jo vetëm një formacion gjeologjik natyror.

Por midis viteve 2011 dhe 2015, gjeologu Danny Hilman Natawidjaja i Agjencisë Kombëtare të Kërkimit dhe Inovacionit të Indonezisë udhëhoqi një ekip arkeologësh, gjeofizikanësh dhe gjeologësh për të arritur fjalë për fjalë në fund të këtij misteri të lashtë.

Duke përdorur radarë depërtues në tokë për të marrë imazhe nëntokësore, teknikat e shpimit të bërthamës dhe gërmimit të ‘llogores’, Natawidjaja dhe studiuesit e tjerë ishin në gjendje të hetonin në shtresat e para të Gunung Padang të cilat shtriheshin mbi 9 kate nën sipërfaqen e saj.