Si të punoni me ndjenjën e fajit?

Shpesh, ju përfundoni duke bërë gjëra që mund të ju bëjnë të ndjeni emocione të mëdha për një periudhë të gjatë kohore.

Një emocion i tillë – ndjenja e fajit – është veprim i orientuar në natyrë. Shpesh iu detyron të bëni ndryshime të shëndetshme për të mos bërë përsëri të njëjtat gabime.

“Faji mund të shërbejë si një busull moral i vlefshëm, duke ju inkurajuar të ndryshoni diçka në jetën tuaj. Megjithatë, faji i tepruar ose irracional mund të jetë i dëmshëm, duke çuar në vetëdyshim dhe shqetësim emocional. Të kuptuarit e natyrës së fajit, ndikimet e tij kulturore dhe shoqërore, dhe roli i tij në formësimin e sjelljes dhe marrëdhënieve është vendimtar në lundrimin e këtij emocioni të ndërlikuar”, u shpreh psikologia Israa Nasir.

Njihni ndjenjën

Në vend që të qëndroni larg atij emocioni, duhet ta përqafoni atë dhe të ndërgjegjësoheni për të. Duke e ditur se ndiheni fajtorë dhe se mund ta njihni atë emocion, është hapi i parë drejt adresimit të tij. Duhet të jemi në gjendje të bëjmë dallime të qarta midis ndjenjës së fajit dhe ndjenjës së turpit.

Shqyrtoni ndjenjën e fajit

Shpesh, emocionet e forta janë mesazhe që mendja po përpiqet të iu tregojë. Faji mund të ndodhë kur ju përfundoni duke bërë gjëra që janë në kundërshtim me vlerat dhe besimet që keni. Duhet të shqyrtoni fajin dhe të përpiqeni të gërmoni më thellë për të gjetur shkakun rrënjësor të tij, dhe nëse ka ndodhur për shkak të gjërave që keni bërë, të cilat nuk janë në përputhje me sistemin tuaj të vlerave dhe besimit.

Bëni ndryshime

Ju duhet të bëni ndryshime në zgjedhjet për të kryer veprime që janë më në përputhje me sistemin tuaj të vlerave. Ju gjithashtu duhet të përpiqeni të kanalizoni fajin në veprime konstruktive që mund të iu bëjnë të ndiheni më mirë. Të kërkoni falje, të bëni biseda të vështira ose të dilni nga zona e rehatisë, janë disa nga ndryshimet që mund të iu duhet të bëni për të trajtuar fajin. /Klankosova.tv