Shteti do të dhurojë 3.600 korniza për traktorët, ja kush mund të aplikojë për të fituar.

Agjencia për Siguri në Komunikacion, Ministria e Punëve të Brendshme dhe Ministria e Transportit kanë nisur aksionin për shpërndarjen e 3.600 kornizave mbrojtëse për traktorët që përdoren më shpesh në Serbi dhe që aktualisht nuk kanë mbrojtje. Tashmë shpallja është publikuar dhe do të zgjasë deri në fund të nëntorit.
Qytetarët do të paguajnë vetëm një tarifë administrative prej 900 dinarë.

Kornizat mbrojtëse janë universale dhe të projektuar për traktorët IMT 533, IMT 539, IMT 540, IMT 542 dhe IMT 549.

Drejtori i Agjencisë për Siguri në Komunikacion Branko Stamatoviq tha se ftesa publike është publikuar në ueb-faqen e agjencisë dhe se në adresën e Agjencisë në Bulevar Mihaila Pupina 2, duhet të dërgohet vërtetimi se janë shlyer të gjitha borxhet tatimore, fotokopja e lejes së trafikut dhe fotografia e traktorit.

Në Serbi llogariten 410,000 deri në 450,000 traktorë, shumica e tyre janë të regjistruar.

“Karakteristike është se në Serbinë qendrore, jugore dhe lindore, çdo i dyti nuk ka kornizë mbrojtëse. Më shpesh bëhet fjalë për traktorë IMT të prodhimit vendas që përdoren në fusha dhe pyje. Në atë kohë shiteshin pa strukturat mbrojtëse, dhe më së shpeshti përdoren në zonat malore dhe janë me fuqi më të ulët, deri në 40 kilovat”, tha Stamatoviq.

Është planifikuar që aksioni të organizohet për dy vitet e ardhshme, kështu që nëse dikush nuk fiton këtë vit, do të mund të fitojë në një nga garat e mëposhtme.

Në tre vitet e fundit, 78 shoferë traktori kanë humbur jetën në rrugë dhe 86 persona kanë humbur jetën jashtë rrugës. Stamatoviq thekson se në traktorë mund të jetë vetëm shoferi, jo pasagjerët.

Ai rikujton gjithashtu se është e nevojshme që traktorët në rrugë të përdorin dritë rrotulluese, si dhe shenjë për shënjimin e mjeteve të ngadalta. Agjencia nisi gjithashtu një aksion për shpërndarjen e dritave rrotulluese.