10 Pikat kyqe të zgjidhjes së marrëveshjes Kosovë-Serbi?

“Erdhën të pestë, përfaqësues të tre vendeve më të mëdha evropiane, Escobar si përfaqësues i SHBA-së dhe Lajçak si ndërmjetës i BE-së. Në fjalinë e dytë që më është komunikuar, thuhej: duhet ta pranoni këtë plan dhe nëse nuk e pranoni, sepse ne besojmë se duhet pranuar, pra një kuadër i ri negociues de facto, do të përballeni: ndërprerje e procesit të integrimit evropian, ndalim dhe më pas dhe me tërheqje të investimeve dhe masave gjithëpërfshirëse në kuptimin politik dhe ekonomik që do ta dëmtojnë Serbinë”.
Kështu tha mbrëmë presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, duke ja përshkruar shikuesve takimin e katër ditëve më parë me pesë të dërguarit, ku temë kryesore ishte Kosova dhe propozimi franko-gjerman për zgjidhje.

Edhe pse ai dokument është sekret dhe pak njerëz e dinë saktësisht se çfarë thotë, disa pjesë kanë gjetur rrugën e tyre për publikun. Sipas atyre informacioneve, plani ka një hyrje dhe 10 pika, pra nene.

Përfundimi është se aty nuk përmendet njohja reciproke, por përmendet paprekshmëria e kufijve, si dhe se nuk do të ketë bllokim të Kosovës për anëtarësim në organizata ndërkombëtare, ndërsa përmendet edhe Kisha Ortodokse Serbe (KOS).

Neni 1 – Njohja e dokumenteve
Palët do të zhvillojnë reciprokisht marrëdhënie normale, të mira fqinjësore mbi bazën e të drejtave të barabarta. Të dyja palët do të njohin reciprokisht dokumentet përkatëse dhe simbolet kombëtare, duke përfshirë pasaportat, diplomat, targat e automjeteve dhe vulat doganore.

Neni 2 – Respektimi i të drejtave të shteteve sovrane
Të dyja palët do të udhëhiqen nga qëllimi dhe parimet e përcaktuara në Kartën e Kombeve të Bashkuara, veçanërisht ato për të drejtat sovrane të shteteve, respektimin e pavarësisë, autonomisë dhe integritetit territorial të tyre, të drejtën për vetëvendosje dhe mbrojtjen e të drejtave të njeriut. dhe mosdiskriminimi.

Neni 3 – Zgjidhja paqësore e mosmarrëveshjeve
Në përputhje me Kartën e Kombeve të Bashkuara, palët do të zgjidhin të gjitha mosmarrëveshjet ndërmjet tyre vetëm me mjete paqësore dhe do të përmbahen nga kërcënimi ose përdorimi i forcës.

Neni 4 – Nuk ka kundërshtim nga Serbia
Palët nisen nga supozimi se asnjëra prej tyre nuk mund të përfaqësojë palën tjetër në sferën ndërkombëtare ose të veprojë në emër të saj. Serbia nuk do ta kundërshtojë anëtarësimin e Kosovës në asnjë organizatë ndërkombëtare.

Neni 5 – Anëtarësimi në BE
Të dyja palët do të mbështesin aspiratat e tyre për t’u bërë anëtarë të Bashkimit Evropian.

Neni 6 – Dialogu vazhdon
Ndërsa kjo marrëveshje bazë përfaqëson një hap të rëndësishëm në normalizim, të dyja palët do të vazhdojnë procesin e dialogut të udhëhequr nga BE me një vrull të ri, duke çuar në një marrëveshje ligjërisht të detyrueshme dhe gjithëpërfshirëse për normalizimin e marrëdhënieve.
Palët bien dakord që në të ardhmen do të thellojnë bashkëpunimin në fushën e ekonomisë, shkencës dhe teknologjisë, trafikut dhe lidhjes, marrëdhënieve në drejtësi dhe zbatim të ligjit, postë dhe telekomunikacion, shëndetësi, kulturë, fe, sport, mbrojtjen e mjedisit, personat e pagjetur. . dhe fusha të tjera. në mënyrë të ngjashme përmes arritjes së marrëveshjeve konkrete.

Neni 7 – Vetëqeverisja për serbët, statusi i KOS-it
Të dyja palët avokojnë për arritjen e marrëveshjeve konkrete, në përputhje me instrumentet përkatëse të Këshillit të Evropës dhe përdorimin e përvojave ekzistuese evropiane, në mënyrë që të sigurohet një nivel i duhur i vetëqeverisjes për komunitetin serb në Kosovë dhe mundësia e ofrimit të shërbimeve. në Kosovë. Disa fusha specifike, duke përfshirë mundësinë e ndihmës financiare nga Serbia dhe kanalet e drejtpërdrejta të komunikimit ndërmjet komunitetit serb dhe Qeverisë së Kosovës.

Palët do të zyrtarizojnë statusin e Kishës Ortodokse Serbe në Kosovë dhe do të sigurojnë një nivel të lartë të mbrojtjes së trashëgimisë fetare dhe kulturore serbe, në përputhje me modelet ekzistuese evropiane.

Neni 8 – Shkëmbimi i misioneve
Palët do të shkëmbejnë misione të përhershme. Ato do të vendosen në selinë e qeverisë përkatëse. Çështjet praktike që lidhen me vendosjen e misioneve do të trajtohen veçmas.

Neni 9 – Ndihma financiare
Nga të dyja palët u vu në dukje përkushtimi i BE-së dhe donatorëve të tjerë për të krijuar një paketë të veçantë të ndihmës financiare për projektet e përbashkëta të palëve për zhvillimin ekonomik, lidhjen, tranzicionin e gjelbër dhe fusha të tjera kyçe.

Neni 10 – Komisioni për monitorimin e marrëveshjes
Palët do të krijojnë një komision të përbashkët, të kryesuar nga BE-ja, i cili do të monitorojë zbatimin e kësaj marrëveshjeje. Të dyja palët konfirmojnë detyrimet e tyre për të zbatuar të gjitha marrëveshjet e mëparshme.