Analizë! Çdo vit Serbia humbet një qytet prej 65,000 banorë!

Serbia po përballet me një betejë të madhe për përparim ekonomik dhe një jetë më të mirë për qytetarët e saj, hyrjen e shumë dëshiruar në Bashkimin Evropian, por edhe parandalimin e zhdukjes së mëtejshme të kombit.

Gjatë gjithë shekullit të 20 -të, përveç Luftës së Parë Botërore dhe ballkanike, Serbia regjistroi një rritje të popullsisë, dhe bumi i vërtetë i bebeve ishte në fillim të viteve pesëdhjeta, kur lindnin më shumë se 160,000 foshnje çdo vit. Nërsa vitin e kaluar kanë lindur vetëm 61,692 foshnje, numri më i ulët i të porsalindurve që nga viti 1900.

Një “trend” i tillë ka vazhduar, duke gjykuar nga të dhënat e fundit nga Byroja e Statistikave, të cilat tregojnë se nga fillimi i i këtij viti deri në fund të gushtit, 39.965 foshnje kanë lindur në Serbi, dhe 82.681 persona kanë vdekur. Demografët paralajmërojnë se rritja natyrore në Serbi do të vazhdojë të jetë negative dhe do të vazhdojë të bjerë, dhe se deri në vitin 2030 Serbia mund të ketë vetëm rreth gjashtë milionë banorë, që është pothuajse dy milionë më pak se në vitin 2001. në fillim të mijëvjeçarit.

Në Republikën e Serbisë, në periudhën janar-gusht 2021, kanë lindur 39.965 foshnje, që është një rënie prej 1.5% në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Nga ana tjetër, në të njëjtën periudhë, 82,681 njerëz vdiqën, pra 12,359 ose 17.6% më shumë sesa nga janari deri në gusht 2020.

Nëse tendenca në numrin e lindjeve dhe vdekjeve të gjalla në tetë muajt e parë ruhet, rritja natyrore negative në Serbi deri në fund të vitit mund të jetë mbi 65,000 banorë. Kjo do të thotë që ne do të mbetemi pa popullsinë e një qyteti të mesëm – vlerëson demografi Dr. Goran Penev.

Duke krahasuar të dhënat e fundit mbi rritjen natyrore me të dhënat nga viti 2019, para pandemisë, ai tha se numri i lindjeve të gjalla u ul me 6.3 përqind, ndërsa numri i vdekjeve u rrit deri në 20 përqind.

Rritja negative natyrore është, në periudhën janar-gusht, 35 përqind më e lartë se vitin e kaluar dhe madje 52 përqind më e lartë se në vitin 2019. Në të gjithë vitin 2019, u regjistrua një rritje negative natyrore prej 37,000, dhe në 2021, vetëm në tetë muajt e parë, pothuajse 43,000 banorë. Edhe pse në këtë moment nuk ka të dhëna të sakta për lëvizjet e migrimit, është e qartë se përmes një rritjeje rekord negative natyrore, zvogëlimi i numrit të banorëve në Serbi po intensifikohet – përfundoi Penev.

Vetëm tre komuna në plus
Shefja e Departamentit për Demografi të Byrosë Republikane të Statistikave në Serbi, Gordana Bjelobrk, deklaroi se Serbia “kurrë nuk ka pasur një popullsi më të madhe mbi 65 vjeç”. Sipas saj, nga 168 komuna në Serbi, “vetëm tre kanë një rritje pozitive natyrore”.

Këta janë Tutin, Novi Pazar dhe Presheva.

Të gjitha komunat e tjera kanë një rritje natyrore negative, disa që nga vitet ’60 të shekullit të kaluar – tha Bjelobrk.

Popullsia e përhershme e Serbisë që nga viti 1900 (pa Kosovën)– 4.400.000

Viti 1921 – 4.400.000 banorë

Viti 1931 – 5.000.000 banorë

Viti 1941 – 5.600.000 banorë

Viti 1953 – 6.160.000 banorë

Viti 1961 – 6.680.000 banorë

Viti 1921 – 4.400.000 banorë

Viti 1931 – 5.000.000 banorë

Viti 1941 – 5.600.000 banorë

Viti 1953 – 6.160.000 banorë

Viti 1961 – 6.680.000 banorë

Viti 1921 – 4.400.000 banorë

Viti 1931 – 5.000.000 banorë

Viti 1941 – 5.600.000 banorë

Viti 1953 – 6.160.000 banorë

Viti 1961 – 6.680.000 banorë

Viti 1971 – 7.000.000 banorë

Viti 1981 – 7.300.000 banorë

Viti 1991 – 7.580.000 banorë

Viti 2002 – 7.500.000 banorë

Viti 2011 – 7.250.000 banorë

Viti 2015 – 7.100.000 banorë

Viti 2018 – 7.000.000 banorë

Viti 2021 – 6.870.000 banorë

Parashikimi i popullsisë në Serbi (pa përfshirë Kosovën)

Viti 2021 – 6.870.000

Viti 2030 – 6.000.000

Viti 2050 – 5.000.000