Çfarë trajtimi mjekësor kanë të huajt nëse sëmuren në Zvicër?

A mundet një spital zviceran të refuzojë kujdesin urgjent mjekësor për një të huaj?

Përgjigja për këtë pyetje varet nëse jeni banor i Zvicrës, apo dikush që sapo kalon nëpër vend. Në rastin e parë, ju kërkohet të keni sigurim shëndetësor zviceran, pavarësisht nëse jeni shtetas zviceran apo i huaj. Kjo do të thotë që do t’ju ofrohet urgjenca, si dhe çdo kujdes jourgjent që mund t’ju nevojitet.

Edhe polica më themelore e sigurimit – KVG në gjermanisht dhe LaMal në frëngjisht dhe italisht – është mjaft gjithëpërfshirëse dhe përfshin mbulimin për sëmundje, medikamente, teste, maternitet, terapi fizike, kujdes parandalues dhe shumë trajtime të tjera, shkruan The Local, përcjell albinfo.ch.

Një përjashtim i dukshëm është ambulanca.
Sigurimi shëndetësor do të kontribuojë në një shumë të caktuar në koston e transportit emergjent, por vetëm nëse është me të vërtetë një domosdoshmëri mjekësore – një aksident i rëndë ose një situatë kërcënuese për jetën. Nëse, megjithatë, pacienti mund të kishte udhëtuar në spital me makinë private ose transport publik, sigurimi shëndetësor bazë nuk do të paguajë asgjë (megjithëse mund të ketë politika suplementare), përcjell tutje albinfo.ch.

Po sikur të mos jeni banor, por vizitor?
“Shtetasit e vendeve të tjera duhet të kenë sigurim të mjaftueshëm për të mbuluar kostot e trajtimit në Zvicër”, sipas Zyrës Federale të Shëndetit Publik (FOPH).

Nëse jeni nga një shtet i BE/EFTA dhe keni Kartën Evropiane të Sigurimit Shëndetësor (EHIC), “ju keni të drejtë të merrni kujdes mjekësor që konsiderohet thelbësor, duke pasur parasysh llojin e trajtimit dhe kohëzgjatjen e pritur të qëndrimit në Zvicër”, tha FOPH.

“Kujdes esencial” nënkupton urgjencat siç përshkruhen më sipër, në vend të trajtimeve jourgjente që mund të shtyhen në mënyrë të sigurt derisa të ktheheni në shtëpi.

Ky përcaktim do të bëhet nga një profesionist mjekësor.

Turistët nga vendet e treta, nga ana tjetër, duhet të kenë një politikë adekuate të sigurimit shëndetësor që mbulon kostot e trajtimit thelbësor mjekësor.

Megjithatë, nëse jeni nga një vend që i nënshtrohet një vize Shengen, “duhet të merrni sigurim mjekësor privat duke siguruar mbulim minimal prej 30,000 euro”. tha FOPH.

Çfarë ndodh nëse nuk keni fare sigurim shëndetësor?
Në rast të një urgjence të vërtetë mjekësore, nuk do t’ju mohohet kujdesi; ju do të stabilizoheni, por do të duhet të ktheheni në vendin tuaj për trajtim të mëtejshëm. Gjithashtu, do t’ju paraqitet një faturë kur të dilni nga spitali.

Tani, nëse vini në Zvicër posaçërisht me synimin për të marrë trajtim mjekësor, sigurisht që mund të caktoni një takim me një mjek që ju zgjidhni, por do të duhet të paguani faturën tuaj menjëherë pas konsultimit.

Nëse politika juaj e sigurimit nga vendi juaj do të rimbursojë tarifat e bëra në Zvicër varet nga lloji i marrëveshjes që keni me operatorin tuaj – por ky nuk është problemi i spitaleve zvicerane./albininfo.ch