Ky muze në Kinë duket si i krijuar nga fantashkenca, në çdo kënd shihet gjithmonë ndryshe

Ylli metalik me shtatë pika noton në sipërfaqen e qelqtë të liqenit, duke kujtuar një qytetërim të së ardhmes së largët, ose një anije kozmike që prek një planet alien.

Duket si diçka e dalë nga fantashkenca. E cila është, në një farë mënyre: muzeu i ri i trillimeve shkencore Chengdu në kryeqytetin e provincës Sichuan në Kinën Jugperëndimore.

Nga njëra anë, çatia dinamike imiton malet e pjerrëta në distancë. Nga një tjetër, merr pamjen e një reje, harqet e saj varur mbi xhamat. Paulo Flores, një nga drejtorët e projektit në Zaha Hadid Architects, që projektoi muzeun tha:

Nga çdo kënd, do të duket gjithmonë ndryshe. Do të duket gjithmonë e pazakontë ose e papritur. Ndoshta më e papritur se vetë dizajni është koha që iu desh për t’u ndërtuar.

Muzeu u autorizua në vitin 2022 për të pritur Konventën e 81-të vjetore Botërore të Fiksionit Shkencor të këtij viti, me nofkën Worldcon. Një ndërtesë e kësaj madhësie dhe kompleksiteti zakonisht do të merrte katër deri në pesë vjet për t’u ndërtuar, thotë Flores. Por ndërtesa prej 59,000 metrash katrorë, e cila është tre herë më e madhe se Teatri i Operës së Sidneit, kaloi nga koncepti në përfundim në vetëm 12 muaj.

Por megjithë kthesën e ngushtë për Flores dhe ekipin e tij, ishte detyra e ëndrrave.

“Fantazia shkencore ka qenë gjithmonë një burim shumë i rëndësishëm frymëzimi për dizajnet tona. Fantazia shkencore e ka bërë gjithmonë këtë hap përpara, duke parë se çfarë është teknologjia aktualisht dhe në çfarë teknologjie mund të evoluojë. Ne duam të jemi pjesë e asaj lëvizjeje për të krijuar atë që duket e ardhmja, jo vetëm vizualisht, por edhe teknologjikisht.”

Firma e arkitekturës me qendër në Londër nuk është e huaj për teknologjinë. Zaha Hadid, ishte një pioniere në dizajnin dixhital dhe mjetet që përdori i mundësuan asaj të krijonte ndërtesa dinamike dhe futuriste./tar