Pse ka rëndësi rënia e euros nën barazinë kundrejt dollarit?

Monedha e vetme e Evropës ka rënë nën barazinë ndaj dollarit për herë të parë në pothuajse 20 vjet.

Të mërkurën, ai ra në 0,9998 dollarë dhe ka rënë pothuajse 12% deri më tani këtë vit.

Ai e nisi vitin me një notë të fortë përpara se lufta në Ukrainë të ushqejë inflacionin dhe të dëmtojë perspektivën e rritjes së bllokut.

Që nga lindja e saj në 1999, monedha e vetme ka kaluar shumë pak kohë nën barazi. Në fakt, hera e mëparshme që e bëri këtë ishte midis 1999 dhe 2002, kur u ul në një nivel rekord prej 0,82 dollarë në tetor 2000. Kartëmonedhat dhe monedhat euro u prezantuan vetëm më 1 janar 2002, me monedhën ekzistuese vetëm para asaj dite si njësi llogarie për shlyerjen e transaksioneve ndërkufitare.

Brenda historisë së saj relativisht të shkurtër prej dy dekadash, euro është monedha e dytë më e kërkuar në rezervat valutore globale dhe qarkullimi ditor në euro/dollar është më i larti midis monedhave në tregun global 6.6 trilion dollarë në ditë.

Si sterlina dhe jenit kanë rënë gjithashtu këtë vit, pjesërisht për shkak të rritjes më agresive të normës së SHBA-së që kanë rritur tërheqjen e dollarit dhe gjithashtu pasi frika e recesionit global i ka shtyrë investitorët të dynden drejt dollarit të sigurt.

Banka Qendrore Evropiane pritet të nisë rritjen e normave në mbledhjen e saj të 21 korrikut. Rezerva Federale rriti normat me 75 bps në qershor.

A DO TË BËJE MË SHUMË EURO?

Kështu mendojnë disa ekonomistë. Nomura ka një objektiv afatshkurtër prej 0,95 dollarësh.

Analistët thonë se deri në përmirësimin e perspektivës ekonomike, euro do të mbetet në acarim. Edhe nëse BQE rrit normat, Fed po rrit më shumë, duke tërhequr para në Shtetet e Bashkuara. Euro mund të dëmtohet gjithashtu nga rreziqet e fragmentimit, ku kostot e huamarrjes së shteteve më të dobëta rriten me më shumë se homologët më të pasur.

Një faktor i favorshëm për euron është se shkurtimi i monedhës është tashmë një tregti e njohur në tregjet e monedhës tani dhe pozicionimi i rënies po i afrohet niveleve historike. Kjo mund të parandalojë që euro të bjerë ndjeshëm.

ÇFARË DO TË THOTË KJO PËR BQE-në?

Lejimi i rënies së monedhës do të nxiste një inflacion të lartë tashmë rekord, duke rritur rrezikun që rritja e çmimeve të rrënjoset në një normë shumë më të lartë se objektivi i BQE-së prej 2%.

Por, lufta kundër niveleve më të ulëta 20-vjeçare të euros do të kërkonte rritje më të shpejta të normës, gjë që mund të shtojë mjerimin për një ekonomi që tashmë po përballet me një recesion të mundshëm

Studimet e cituara shpesh nga BQE sugjerojnë se një nënçmim prej 1% i kursit të këmbimit rrit inflacionin me 0.1% gjatë një viti dhe deri në 0.25% gjatë tre viteve.

A PO VJEN NDËRHYRJA?

BQE deri më tani ka ulur dobësinë e euros, duke argumentuar se nuk ka objektiv të kursit të këmbimit, edhe nëse monedha ka rëndësi si pjesë e llogaritjeve më të gjera të inflacionit.

Euro ka rënë pothuajse 12% kundrejt dollarit deri më tani këtë vit. Por mbi një bazë të ponderuar tregtare – kundrejt monedhave të partnerëve të saj tregtarë – euro është ulur vetëm 3.6%.

Për të mbështetur euron, BQE mund të sinjalizojë një shtrëngim më agresiv, duke përfshirë një rritje të normës me 50 pikë bazë në shtator dhe lëvizje të mëtejshme në tetor dhe dhjetor.

Analistët mendojnë se një qëndrim më i ashpër nuk ka gjasa duke pasur parasysh perspektivën e përkeqësimit të rritjes.