Qytetet më të sigurta në Zvicër

Studimi i ri i bazuar në statistikat e policisë tregoi se 5.4 krime të dhunshme u kryen për 1.000 banorë në gjithë Zvicrën në vitin 2020. Cila ishte situata në qytetet kryesore?

Shifrat e lëshuara nga Zyra Federale e Statistikave tregojnë se vjedhjet ishin veprat më të zakonshme.

Bernë

Në vitin 2020 u kryen 9.4 krime të dhunshme për 1.000 banorë në kryeqytetin e vendit. Nga ato 1.7 sulme të përfshira, 1.4 kërcënime, 1.8 lëndime trupore, 2.3 kërcënime dhe dhunë ndaj zyrtarëve dhe 1.1 grabitje.

Për më tepër, u raportuan 40.1 vjedhje (me përjashtim të vjedhjes së dyqaneve) për 1000 banorë. 11.4 përfshinin biçikleta të vjedhura dhe 2 vjedhje automjetesh.

Cyrihu

Qyteti më i madh i Zvicrës regjistroi 11.1 krime të dhunshme për 1.000 banorë, 2.9 sulme, 1.6 kërcënime, 2.1 dëmtime trupore, 1 kërcënime dhe dhunë ndaj zyrtarëve dhe 0.8 grabitje.

Kishte 35 vjedhje (me përjashtim të vjedhjeve të dyqaneve) për 1000 banorë. 7.2 biçikleta të vjedhura dhe 2.4 automjete.

Bazeli

Kishte 13.1 krime të dhunshme për 1.000 banorë në Bazel, 4.3 prej tyre ishin sulme, 2.9 kërcënime, 1.8 lëndime trupore, 1.7 kërcënime dhe dhunë ndaj zyrtarëve dhe 0.6 grabitje.

Përveç vjedhjes së dyqaneve, kishte 42.9 vjedhje për 1000 banorë. 13.4 ishin biçikleta të vjedhura dhe 3.7 vjedhje automjetesh.

Gjenevë

Rreth 10.4 krime të dhunshme për 1.000 banorë u regjistruan në vitin 2020. Prej tyre, 1.3 prej tyre ishin sulme, 2.5 kërcënime, 3.3 dëmtime fizike, 0.4 kërcënime dhe dhunë ndaj zyrtarëve dhe 1.2 grabitje.

Gjithashtu u regjistruan 51.8 vjedhje (me përjashtim të vjedhjeve), nga të cilat 8.2 ishin ndërprerje dhe 6.1 ishin biçikleta të vjedhura, dhe 3.6 vjedhje automjetesh.

Po pjesa tjetër e Zvicrës?

Në qytetet më të vogla numri i vjedhjeve ra lehtë, tregojnë statistikat, por nuk përmendet nëse kjo ishte për shkak të periudhave të burgosjes, përcjell tutje albinfo.ch.

Për shembull, në La Chaux-de-Fonds kishte një rënie prej 1.8 rastesh për 1.000 banorë, në Lozanë ishte 1.6, në Yverdon-les-Bains 1.4, në St. Gallen dhe Cyrih, 1.2.

Ndërsa në përgjithësi kishte një rritje të lehtë – nga 5.3 në 5.4 për 1.000 – në krimet e dhunshme në të gjithë vendin, në disa qytete numri u ul: në Yverdon-les-Bains (minus 2.3 raste për 1.000), Fribourg (-0.8), Lozanë dhe Bellinzona (-0.7). Sidoqoftë, qeveria federale deklaroi se frekuenca e krimeve të dhunshme mund të mbivlerësohet në disa qytete.

Si i kuptoni këto figura?

Mënyra më e mirë është t’i vendosni ato në një kontekst më të gjerë. Globalisht, Zvicra vazhdimisht renditet në mesin e vendeve më të sigurta në botë.

Për shembull, ishte numri 1 për sa i përket sigurisë në renditjen e “US News” dhe “World Report” në vitin 2020 dhe u rendit midis kombeve me shkallë më të ulët të krimit edhe në studime të tjera ndërkombëtare.