Roboti i inteligjencës artificiale që pastron tualetet

Pak njerëz ëndërrojnë për një karrierë si pastrues profesional tualeti, por dikush duhet ta bëjë edhe atë punë. Që të mos jetë e nevojshme të bëhet nga njerëzit, zgjidhja shihet tek një robot autonom i mundësuar nga inteligjenca artificiale nga kompania Somatic.

Kompania njujorkeze Somatic e ka projektuar një robot autonom me të njëjtin emër që do t’i pastrojë tualetet dhe banjat për bizneset për 1000 dollarë në muaj. Nëse tarifën mujore e konvertojmë në çmimin e orës së punës së robotit, rezulton se është dukshëm më e lirë se punëtori më i lirë. Ai ‘shpenzon’ afërsisht 5,68 dollarë në orë, ndërsa paga minimale në SHBA është 7,25 dollarë.

Somatic hap dhe mbyll dyert vetvetiu, nget ashensorin midis kateve dhe ‘pastron’ tualetet, muret dhe dyshemetë me dezinfektues të fortë dhe spërkatje uji, dhe më pas përfundon punën e tij duke pastruar hapësirën në të cilën ndodhet.

Somatic thotë se kompania dërgon një grup sensorësh të madhësisë së kutisë së këpucëve përpara se roboti të arrijë në vendndodhje dhe të hyjë dhe të dalë nga të gjithë ashensorët dhe banjat për ta hartuar hapësirën me video dhe të dhëna 3D.

Më pas operatori Somatic luan ‘video lojen më të keqe në botë’ me një kufje VR, duke pastruar praktikisht tualetet dhe shikon pak a shumë atë që do të shohë roboti. Pasi roboti të ketë një vend për të punuar dhe karikuar, me qasje në ujë dhe energji elektrike, ai është gati ta fillojë pastrimin.

Nuk është projektuar për ta zëvendësuar plotësisht stafin, por kryen vetëm higjienën rutinë. Nëse gjen diçka të papritur, do t’i dërgojë fotografitë me email portierit përgjegjës dhe do të kalojë në zonën tjetër.

Ky shërbim u lansua së fundi në treg dhe duket se është i disponueshëm tani, megjithëse kompania nuk thotë se sa robotë të tillë janë bërë gjithsej ose sa janë në shërbim./Kallxo.com