Si të parandaloni gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve

Gjakderdhja e mishrave të dhëmbëve është shenjë e inflamacionit bakterial

Nëse mund të ndalojmë sëmundjen e mishrave të dhëmbëve në këtë fazë, të quajtur edhe gingivit, atëherë mund të jemi të sigurt se do të reduktojmë ndjeshëm ndikimin e sëmundjes së mishrave të dhëmbëve.

Dentistja Diksha Tahilramani Batra thotë se higjiena luan një rol të madh në parandalimin e baktereve që shkaktojnë inflamacion, dhe disa nga metodat më të mira të higjienës përfshijnë pastrimin me fill.

Kjo nuk do të thotë domosdo përdorimi i fillit që përdoret për pastrimin midis dhëmbëve, por pastrimi ndërdhëmborë mund të arrihet edhe me rryma uji dhe shkopinj filli që janë më të lehtë për t’u përdorur dhe kontrolluar.

Mbajtja e mishrave të dhëmbëve të pastër është një nga mënyrat më të mira për të ndaluar gjakderdhjen.

Era e keqe e gojës shpesh maskohet duke përdorur gargarë, por kur përdorni shpëlarës goje, veçanërisht për mishrat e dhëmbëve që rrjedhin gjak – kontrolloni që ajo të përmbajë një agjent të quajtur “klorheksidin”.

Kjo është një gjë e mirë për të vrarë bakteret dhe për t’u siguruar që dhëmbët tuaj të qëndrojnë të shëndetshëm pa to.

Përveç higjienës, ekziston edhe një gjendje e mungesës së vitaminave që mund të shkaktojë dobësim të mishrave të dhëmbëve, ndjeshmëri dhe gjakderdhje. Mungesa e vitaminës C, e quajtur skorbuti, është një nga arsyet kryesore për gjakderdhjen e madhe të mishrave të dhëmbëve.

Ngrënia e ushqimeve të pasura me vitaminë C, veçanërisht agrumet apo edhe përdorimi i suplementeve orale, mund të rezultojë në përmirësim afatgjatë të shëndetit të mishrave të dhëmbëve së bashku me imunitet më të mirë të përgjithshëm.

Vitaminat B dhe hekuri janë të tjera që mund të mbahen nën kontroll kur keni të bëni me gjakderdhje të zgjatur të mishrave të dhëmbëve, pavarësisht nga higjiena e mirë.

Nëse ju ndodh të keni tendencë për të pasur mishra të ndjeshëm ose të brishtë që rrjedhin gjak pa marrë parasysh çfarë, atëherë një rutinë e mirë masazhi mund të forcojë mishrat tuaja.

Vetëm një masazh i butë i gishtave mund të bëjë mrekulli në forcimin e fibrave të mishrave të dhëmbëve dhe stimulimin e qarkullimit në zonë.

Ky masazh kryhet në një lëvizje rrethore, duke siguruar që ju të masazhoni zonën më të afërt me kryqëzimin midis dhëmbëve dhe mishrave të dhëmbëve. Kjo shpesh bëhet me ilaçe apo edhe me kripë të thjeshtë për të siguruar dezinfektimin e duhur.

Kur gjithçka tjetër dështon, larja e dhëmbëve me siguri do të ndihmojë në vënien nën kontroll të gjakderdhjes së mishrave të dhëmbëve. Kjo është një procedurë shumë e thjeshtë dentare ku dentisti pastron nën mishrat e dhëmbëve, duke hequr pllakat dhe depozitat e gurëve.

Mos e injoroni gjakderdhjen e mishrave të dhëmbëve pasi mund të jetë shenjë e problemeve më të mëdha me mishrat e dhëmbëve. /KP