Zvicra e ka djathin më të mirë në botë

Në “World Cheese Awards” në Neëport të Uellsit, një coë djathi Gruyère nga qumështorja e fshatit të djathit Vorderfultigen BE u votua si djathi më i mirë në botë

Për herë të 34-t, më 2 nëntor u mbajt “World Cheese Awards” në Newport të Uellsit. Sipas organizatorëve, Guild of Fine Food, kjo është ngjarja më e madhe e çmimeve në botë kushtuar vetëm djathit. 250 anëtarë të jurisë provuan 4434 djathëra nga 42 vende dhe zgjodhën fituesit në një proces me shumë faza, informon portali Shtegu. Për ta, fitimi i çmimit është një hap i rëndësishëm ekonomik.

Një qumështore e vogël djathi fshati nga Vorderfultigen BE, e cila hyri në garë me një Gruyère – dhe kështu arriti vendin e parë, tani mund të përfitojë nga kjo! Sipas jurisë, djathi artizanal ofron “lloje barishtesh, frutash dhe lëkure” dhe shkrihet butësisht në gjuhë. Kështu djathi zviceran e zbriti Gorgonzola Dolce nga Italia në vendin e dytë.

Për Zvicrën është një rikthim në hapat e parë pasi djathrat nga Spanja, Italia dhe Norvegjia fituan kampionatin botëror në vitet e mëparshme.

Mirëpo, Zvicra vitet e fundit nuk ka shkuar plotësisht duarbosh: ka fituar gara të tjera, si në “World Championship Cheese Contest”, ku përveç djathit, gjalpit dhe kosit jepen edhe çmime. Një Gruyère fitoi edhe në kategorinë e djathit këtë vit. Në këtë rast një nga bulmetri i djathit malor Fritzenhaus në Sumisëald BE. Një Appenzeller nga Niederbüren SG doli i dyti.

Një Gruyère nga qumështorja e djathit Rossens FR fitoi gjithashtu Kampionatin Botëror të Djathit të Brazilit në Sao Paulo në shtator.