10 profesionet që po paguhen mbi 1 mijë euro!

Kur flitet për fitime të mira, dhe flatet shpesh, zakonisht nënkuptojmë punë të njohura, disa do të thoshin serioze. Kështu, nga biseda mund të dëgjohet se të vetmet punë të paguara mirë janë programuesit, menaxherët me pozicione të larta, inxhinierët ose se “fitimet reale” fshihen vetëm në fillimin e një biznesi privat.

Megjithatë, situata nuk është tamam e tillë. Sigurisht, punë që kërkojnë njohuri të veçanta, arsim, ose përvojë, ata gjithmonë do të paguhen mirë, por trendet e tregut janë një mrekulli dhe vazhdimisht po shfaqen profesione të reja që premtojnë një pagë mbresëlënëse. Shumë shpesh, disa profesione të vjetra dhe zanate pak të lëna pas dore e të harruara, kryesisht për mungesën e tyre në tregun e punës, fillojnë të paguhen sipas “standardeve europiane”.

Këto profesione, të cilat për shkak të paragjykimit, për shkak të injorancës, i konsiderojmë ose joserioze ose të paguara keq, rezultojnë të arkëtojnë 1,000 eurot që duan të gjithë dhe në shumë raste shumë më tepër.
Kjo është lisa me 10 profesione që rezultojnë të jenë më se fitimprurëse në Serbi:

Influencer
Në vendin e parë rendisim influencerët, kreatorët e përmbajtjeve në rrjetet sociale dhe për të cilët nuk është më sekret apo e panjohur se sa fitojnë në të vërtetë. Historitë për të ardhura të mëdha mujore dhe vetë ata shpesh duan t’i çmitizojnë duke i treguar të ardhurat e tyre qoftë përmes rrobave, makinave, ose fjalë për fjalë duke i shfaqur ato në “ekrane të vogla”. Mesatarisht, nëse fitojnë nga mashtrimet në internet, fitojnë disa mijëra euro, por siç e kemi thënë tashmë, fitimet e tyre i kalojnë nivelet shumë më të larta.

Lojtarët e video-lojërave
Për shumë vite, dhe duket se është ende, të luash lojëra konsiderohej humbje kohe, por gjeneratat moderne na mësojnë të kundërtën. Luajtja e lojërave janë bërë jashtëzakonisht të paguara në 15 vitet e fundit apo më shumë. Kjo nuk nënkupton vetëm lojtarë profesionistë që fitojnë turne me miliona çmime. Ka shumë mënyra për të fituar para duke luajtur lojëra. Disa vendosin ta kombinojnë atë me “influencë” dhe të transmetojnë lojën e tyre në rrjetet sociale dhe kështu të fitojnë para. Fitimet nga kjo “punë” variojnë nga 500 euro në muaj për shërbimet e mirëmbajtjes së llogarisë në disa lojëra bastesh, deri në disa mijëra euro e më shumë për ata që dëshmojnë apo tregojnë aftësitë e tyre në internet.

Lifecoach (Trainerët e jetës)
Në 10 vitet e fundit, industria e stërvitjes së jetës ka lulëzuar në botë. Nëse është normale të konsultohesh me të tjerët, nëse janë kompetentë apo jo, nuk është çështja që na intereson tani.
Trainerët e jetës në thelb i këshillojnë, qoftë në grup apo individualisht, klientët e tyre për dilemat e jetës që i “trazirojnë”. Qoftë problem motivimi apo vullneti, apo ndonjë, do të thoshte dikush, “marrëzi”, këta trajnerë janë këtu për të ndihmuar dhe shumë shpesh ata e ngarkojnë “trajnerin” e tyre pa masë.
Takimet individuale kushtojnë rreth 50 euro, ndërsa takimet në grup janë pak më pak. Aty ku fshihen fitime të konsiderueshme në këtë industri janë seminare, konferenca dhe shfaqje të mëdha, për të cilat ato rezultojnë të jenë mbi disa mijëra.

Instalues Uji
Krahas profesioneve të sipërpërmendura, kohët moderne kanë sjellë edhe mungesën e disa profesioneve thelbësore. Dëgjojmë shpesh që vitet e fundit zejet dhe punët e mjeshtrit janë lënë në plan të dytë dhe mungojnë seriozisht.
Ata që janë mjaft të mençur për të kultivuar këto aftësi fërkojnë duart me kënaqësi sot.

Moleri
Mungesa e punëtorëve të ndërtimit në Serbi dhe Ballkan është e madhe, dhe industritë e tjera përveç hidraulikëve kanë filluar të paguajnë shumë seriozisht.
Molerët, për të cilët opinioni i konsideron punë të pista dhe të vështira, prej nja dy vitesh gëzojnë të ardhura mujore prej 3 zero.
Punëtorët e zakonshëm, asistentët e mjeshtrave, sot paguhen më shumë se 500 euro në muaj dhe vetë mjeshtrit janë përgjithësisht dy herë më shumë.

Shoferët
Aktualisht ka mungesë të shoferëve të kamionëve dhe autobusëve në Serbi dhe shifrat zyrtare thonë se janë 8,000 më pak se sa nevojiten. Ashtu si në rastet e mëparshme, pikërisht për shkak të mungesës, punëdhënësit janë në garë për t’u dhënë atyre një pagë më të lartë.
Tani në Serbi ata fitojnë mesatarisht rreth 1,000 euro, por pagat e tyre janë dy herë më shumë.
Në rast se dalin jashtë vendit, i cili ka probleme edhe më të rënda se tonat me mungesë shoferësh, pagat shkojnë deri në disa mijëra euro, plus përfitimet.

Picaman
Ashtu si homologët e tyre bukëpjekës “arkaikë”, mjeshtrit e vërtetë të picave fitojnë paga seriozisht të larta. Këtu, megjithëse është e lehtë të shkosh në atë drejtim, nuk po mendojmë për restorantet e ushqimit të shpejtë që janë në çdo cep, por për restorantet.
Për të bërë 1,000 e më shumë euro në muaj, mjeshtrit e picave, përveç mësimeve, trajnimeve, madje edhe seminareve, duhet të bëjnë brumë “perfekt”, të njohin receta të pazakonta ose në rastin e më të mirëve, të dizenjojnë picat e tyre, dhe ka pak prej tyre.
Jo vetëm ata, por edhe të gjithë të tjerët që merren me ushqim, mund të presin fitime të mëdha së bashku me specializim më të madh të aftësive të tyre.

Barinjtë
Çdo vit habitemi kur lexojmë se në ndonjë mal, fermat ofrojnë deri në 2,000 euro rroga për të rinjtë që të kujdesen për delet.
Sado joshëse të tingëllojë, natyra, ajri i pastër, puna pa stres, akomodimi dhe ushqimi… në të vërtetë nuk është kështu. Rrogat për barinjtë janë kaq të larta, jo vetëm që të rinjtë ikin nga zonat rurale dhe nuk ka më kush të kujdeset për delet, por shumë shpesh kërkohen barinj për tufa të mëdha prej 100 krerë e më shumë.

Prerës Drunjësh
Në Serbi ende një numër i madh i njerëzve ngrohen me dru, kështu që nevoja për këtë lëndë të parë është ende e madhe. Mendimi se ky profesion paguhet dobët vjen më së shumti për shkak të kushteve objektivisht të këqija të punës, por njerëzit gabohen.
Dratarët mund të fitojnë me lehtësi mbi 1,000 euro në sezonin e verës. Në vjeshtë dhe dimër fitimet e tyre bien përgjysmë, por kur shikova reklamat, gjithmonë u sigurohet ushqim dhe akomodim dhe rënia e të ardhurave mund të manipulohet.

Mbledhësit e frutave sezonalë
Vjelja e frutave, si në rastin e druvarit, është një punë sezonale, por kjo “industri” është më se fitimprurëse për punëtorët sezonalë që janë gati për vapë dhe punë rraskapitëse fizike. Mediat shumë shpesh në muajt e verës i kushtojnë vëmendje punëtorëve sezonalë, sepse çdo vit, sa më pak, pronarët e pemëtarisë janë të gatshëm të paguajnë rroga ditore që tejkalojnë 5000 dinarë.