Çdo vrimë hunde ka sensin e vet të dallueshëm të nuhatjes

Mënyra se si ne i perceptojmë aromat mund të ndryshojë në varësi të asaj se cila nga vrimat tona të hundës kap erën më të madhe, ka zbuluar një studim i ri. Ndërsa vëzhguan aktivitetin e trurit të 10 njerëzve teksa nuhatën një sërë aromash të ndryshme, autorët e studimit zbuluan se çdo pasazh hundor përgjigjet në mënyrë të pavarur, që do të thotë se mund të ketë një ndryshim delikate në mënyrën se si dy vrimat e hundës reagojnë ndaj një aromash të caktuar.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se si brejtësit lundrojnë drejt burimit të një erë duke kapur ndryshimet në përqendrimin e erës nëpër dy vrimat e hundës. Megjithatë, deri më tani ishte e paqartë nëse schnozzes njerëzore kodojnë erën si një stimul të vetëm apo si dy sinjale të veçanta.

Për të hetuar, autorët e studimit rekrutuan 10 pacientë me epilepsi, të cilëve u ishin pajisur me elektroda të thellësisë intrakraniale për të gjetur origjinën nervore të konfiskimeve të tyre. Duke marrë hua këto pajisje për një qëllim tjetër, studiuesit regjistruan aktivitetin në korteksin e nuhatjes të pjesëmarrësve teksa ata morën pjesë në një test të nuhatjes, transmeton Klankosova.tv.

Gjatë eksperimentit, nuhatësve iu paraqitën aroma bananejr, kafeje dhe eukalipti, të shpërndara përmes tubave në secilën vrimë të hundës. Aktiviteti i trurit u mat pasi këto aroma u injektuan ose në të majtë, në të djathtë ose në të dyja vrimat e hundës, me një detektor fotojonizimi që përdorej për të siguruar që intensiteti i aromave të mbetej konstant gjatë të gjitha provave.

Në mënyrë intriguese, aromat që nuhatën nga të dy vrimat e hundës shkaktuan njëkohësisht dy paraqitje të dallueshme në tru, me vrimën e djathtë të hundës që dërgonte sinjale në korteksin e nuhatjes në hemisferën e djathtë, ndërsa vrima e majtë e hundës aktivizonte hemisferën e majtë. Këto dy sinjale nuk ishin plotësisht identike, duke sugjeruar që secila vrimë hunde shkaktoi një përvojë unike.

Po kështu, kur e njëjta erë paraqitej në secilën vrimë të hundës individualisht, modelet e aktivitetit të prodhuara ishin të ngjashme, por jo të barabarta. “Ne tregojmë se informacioni i erës nga dy vrimat e hundës është i ndarë përkohësisht në korteksin primar të nuhatjes,” shkruajnë autorët e studimit.

Duke zbërthyer sekuencën e ngjarjeve, ata përshkruajnë se si një erë e paraqitur në një vrimë hunde të caktuar shkakton një përgjigje në hemisferën përkatëse të trurit, me hemisferën kundërshtare që aktivizohet vetëm rreth gjysmë sekonde më vonë. Sipas studiuesve, ky truk i integruar i aromës mund t’i ndihmojë njerëzit të identifikojnë burimin e një aromash në të njëjtën mënyrë si brejtësit.

“Këto rezultate ngrenë pyetjen nëse sistemi i nuhatjes së njeriut, i ngjashëm me sistemin dëgjimor duke përdorur dallimet kohore ndërdëgjuese për të lokalizuar tingujt, mund të angazhojë një skemë të tillë kodimi për të krahasuar hyrjet e erërave nëpër vrimat e hundës dhe për të ndihmuar në lokalizimin e shpejtë të erës brenda një nuhatjeje të vetme.” /Klankosova.tv