Dyfishohen rastet e fruthit brenda një viti në mbarë botën

Numri i rasteve të fruthit në të gjithë botën pothuajse u dyfishua nga viti 2022 në 2023, sipas studiuesve.

Kishte 171,153 raste globalisht në vitin 2022, sipas Dr. Patrick O’Connor nga Organizata Botërore e Shëndetësisë, i cili prezantoi  hulumtimin  të shtunën në Kongresin Global ESCMID në Barcelonë, sipas CNN.

Të dhënat e përkohshme tregojnë 321,582 raste për vitin 2023 dhe më shumë se 94,000 deri më tani në 2024, megjithëse numri është ndoshta shumë më i lartë.

Pothuajse gjysma e rasteve të këtij viti kanë qenë në Rajonin Evropian të OBSH-së, me incidencën më të lartë në Azerbajxhan, Kirgistan dhe Jemen.

Shtetet e Bashkuara kanë pasur 128 raste të fruthit të raportuara në 20 juridiksione këtë vit, që nga e premtja, sipas  Qendrave të SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve . Ky është numri më i lartë që nga viti 2019.

Fruthi u shpall i eliminuar në SHBA në vitin 2000, “që do të thotë se nuk ka fruth që përhapet brenda vendit dhe raste të reja gjenden vetëm kur dikush infektohet me fruth jashtë vendit dhe kthehet”, thotë CDC. Megjithatë, rritja e shpejtë e rasteve këtë vit përbën një kërcënim për statusin e eliminimit të sëmundjes, thotë agjencia.

Fruthi është një sëmundje shumë ngjitëse që përhapet përmes ajrit dhe mund të shkaktojë pasoja të rënda shëndetësore ose vdekje, veçanërisht për fëmijët e vegjël dhe të pavaksinuarit.

Simptomat e përgjithshme mund të përfshijnë ethe, kollë, rrufë, lotim të syve dhe skuqje të njollave të kuqe.

Rreth 1 në çdo 20 fëmijë me fruth do të zhvillojnë pneumoni, dhe të tjerët mund të zhvillojnë një ënjtje të rrezikshme në tru të quajtur encefalit.

Deri në 3 në çdo 1000 fëmijë që infektohen me fruth mund të vdesin nga komplikimet respiratore dhe neurologjike.

Ajo gjithashtu mund të çojë në “amnezi imune”, një gjendje që rrit rrezikun e njerëzve për infeksione të tjera për javë në vite.

O’Connor tha të shtunën se vaksinimi i fruthit ka parandaluar rreth 57 milionë vdekje midis 2000 dhe 2022.