Koha më e lumtur e jetës është midis moshës 30 dhe 34 vjeç!

Shumica e njerëzve nuk i mbajnë mend adoleshencën ose të njëzetat e tyre si koha më e lumtur në jetën e tyre. Në fakt, janë të tridhjetat ato që po konsiderohen si vitet e lumtura të jetës.

Një studim në revistën “Social Indicators Research”, i cili u botua këtë javë, është përqendruar në përvojat retrospektive të jetës së atyre mbi 50 vjeç.

Njerëzit mbi 50 vjeç nga 13 vende evropiane u pyetën për jetën e tyre duke shikuar prapa, veçanërisht moshat në të cilat ata ndiheshin më të lumtur.

Të dhënat treguan se nivelet e lumturisë u rritën që nga fëmijëria dhe mosha 30 deri në 34 ishte diapazoni i moshës që shumica e njerëzve e shikonin me dashuri, transmeton Klankosova.tv

“Që atëherë e tutje, probabiliteti zvogëlohet, edhe pse kjo ndodh më ashpër për gratë sesa për burrat”, pohon studimi.

Autorja, Begoña vlvarez, thotë se arsyeja për këtë ndoshta ka të bëjë me ngjarjet e zakonshme të jetës në këtë fazë.

“Periudhat e bashkëjetesës me një partner dhe periudhat me fëmijët lidhen ndjeshëm me një probabilitet më të lartë për të jetuar periudhën më të lumtur në jetë sesa periudhat pa bashkëjetesë dhe periudhat pa fëmijë, respektivisht”, ka thënë ajo.

Në thelb, edhe pse të krijosh një shtëpi dhe një familje, janë stresuese në atë kohë, ato mbahen mend si ngjarje të lumtura në jetën e mëvonshme.

Përveç kësaj, studimi zbuloi se kohët që njerëzit kanë më shumë gjasa të ndihen të pakënaqur janë ose nga mosha 10 deri në 14 vjeç ose nga 70 e tutje, megjithëse u vu re mostra ishte e vogël për këto grupe, kështu që rezultatet mund të mos jenë përfaqësues./klankosova