Mos mbani më dieta, përdorni rregullin 80/20

Të kalosh nga dieta në dietë do të thotë të kalosh nga një zhgënjim në tjetrin. Po në lidhje me aplikimin e metodës 80/20 për të thyer dinamikën? Kjo do të thotë që ju mund të humbni peshë dhe të jeni të shëndetshëm duke konsumuar çdo lloj ushqimi pa ndjenja faji.

Dieta e rregullave 80/20 nuk është një dietë e mrekullueshme . Në fakt, nuk është as një dietë. Është një strategji që ju lejon të fitoni zakone të shëndetshme të të ushqyerit pa e privuar veten nga asgjë . Po, mund të hani një hamburger dhe patate të skuqura. Ju gjithashtu mund të pini birrë dhe nuk keni pse të lini jashtë bukën. Nuk është e nevojshme të harroni as ëmbëlsirat. Me rregullin 80/20, ju mund të ndiqni një dietë të shëndetshme pa i mohuar vetes asnjë lloj ushqimi.

Rregulli i dietës 80/20

Rregulli 80/20 bazohet në ligjin e Paretos. Është një rregull në botën e ekonomisë që thotë se 80 për qind e rezultateve arrihen me 20 për qind përpjekje. Ky koncept ekonomik tani është në fushën e ushqimit.

Propozimi është jashtëzakonisht interesant. Ju hani shëndetshëm 80 për qind të kohës dhe rezervoni 20 për qind të mbetur për ushqimet që ju pëlqejnë, por që nuk janë aq të shëndetshme . Prandaj, mund të jeni të shëndetshëm dhe madje të humbni peshë (nëse dëshironi dhe keni nevojë) duke ngrënë ‘drejt’ shumicën e kohës dhe ‘gabim’ pjesën tjetër të saj. Megjithatë, duhet të theksojmë se dobësia nuk është sinonim i shëndetit dhe as dhjamosja barazohet me sëmundjen.

Duke i marrë përqindjet në numra më specifikë, mund të themi se nëse hani katër vakte në ditë ,duhet të hani 23 vakte të shëndetshme në javë dhe 5 të pashëndetshme. 80 për qind ‘mirë’ dhe 20 për qind ‘të këqija’ janë elementë që ushqejnë njëri-tjetrin. Në fakt, ato nuk janë të kundërta, por plotësuese.

Rekomandime për zbatimin e rregullit 80/20
Bëni një konsultë me një profesionist shëndetësor i specializuar në të ushqyerit.
Përpiquni të përfshini, shumicën e kohës, ushqime me cilësi të lartë ushqyese që ju ngopin.

Matni numrin e porcioneve.
Rezervoni 20 përqindëshin ‘të pashëndetshëm’ për ngjarje sociale, fundjavë ose pushime të veçanta
Përfshini strategji të ndërgjegjshme të të ngrënit në mënyrë që të merrni një pozicion aktiv në lidhje me zgjedhjen dhe konsumimin e vakteve.

Mos i anashkaloni vaktet tuja.