Në cilën prej komunave zvicerane jetohet më mirë?

Çiftet me të ardhura të larta pa fëmijë mund të kursejnë 40,000 franga duke kaluar nga Tannay VD në Muotathal SZ. Kjo tregohet nga krahasimi i komunitetit. Për një periudhë ekskluzive 20minuten, ekipi i shkencëtarëve të udhëhequr nga Przemyslaw Brandt nga Instituti për Politikat Ekonomike Zvicerane (IWP) analizoi të gjitha 2,136 komunat zvicerane në lidhje me taksat e qiratë dhe përcaktoi se cilat komuna kishin më shumë para të mbetura për të jetuar.

Me të ardhura të përbashkëta prej 260,000 frangash, çiftet e martuara në Muotathal kanë 175,000 franga të mbetura, ndërsa në Tannay në liqenin e Gjenevës kanë vetëm 135,000 franga.

Përveç Muotathal, komunitetet kryesore përfshijnë gjithashtu Menzingen ZG, Risch ZG, Silenen UR dhe Spiringen UR – të gjitha qytetet në Zvicrën qendrore. Pesë komunat në fund të renditjes, megjithatë, ndodhen të gjitha në ose pranë liqenit të Gjenevës.

Muotathal SZ

Përveç muzikës tradicionale Ländler dhe parashikuesve të saj të motit, Muotathal në kantonin e Schwyz ka shumë më tepër për të ofruar: taksa të ulëta dhe qira të lira. Është veçanërisht e vlefshme që çiftet me të ardhura të larta pa fëmijë të kalojnë në komunitet, i cili është një nga më të mëdhenjtë në Zvicër për sa i përket zonës. Me të ardhura të përbashkëta prej 260,000 frangash në vit, ata paguajnë vetëm 32,700 franga taksa atje – 23,000 franga më pak se në komunitetin flop të Tannay VD. Qiratë janë gjithashtu relativisht të lira me 2,300 franga në muaj.

“Unë vërtet mund ta konfirmoj këtë. Unë kam jetuar në Cyrih, Chur dhe komunitete të tjera dhe në fakt është rasti që ka më shumë para këtu”, thotë Marco (40) nga Muotathal. “Taksat janë më të lira, apartamentet janë më të lira, jeta është më e lirë”. Por ky nuk ishte një faktor vendimtar për të kur zgjidhte se ku të jetonte: “Më pëlqejnë malet këtu, mund të shkoj në natyrën më të bukur shumë shpejt pa marrë autobus apo tren”.

Shkalla e ulët e taksave në Muotathal, ndër të tjera, është për shkak të barazimit financiar kantonal, thotë kryetarja Maria Christen. “Komuniteti ka investuar vazhdimisht në infrastrukturë në të kaluarën. “Kjo sigurisht kontribuon në atraktivitetin e Muotathal”, thotë Christen. Kryebashkiaku përmend gjithashtu kapacitetin e ulët tatimor të Muotathal: “Njerëzit me të ardhura kaq të larta janë sigurisht një përjashtim për ne.”

Remo (34), i cili ka jetuar në komunitet gjithë jetën e tij, nuk beson se çiftet me të ardhura të larta tani po dynden në Muotathal për shkak të pozitës së parë në renditjen e komunitetit: “Në rajone të tjera, jeta është më e shtrenjtë. Por pagat janë gjithashtu më të larta atje.” Largësia e Muotathal mund t’i shtyjë disa njerëz: “Duhet një orë për të arritur në Cyrih me makinë,” thotë Remo vend në fshat”.

Tannay VD

Tannay në kantonin Vaud është një vend i keq për çiftet me të ardhura të larta pa fëmijë. Në komunitetin prej 1,700 banorësh në zonën ujëmbledhëse të Gjenevës, çiftet me të ardhura të përbashkëta prej 260,000 frangash paguajnë 56,000 franga taksa. Dhe ata gjithashtu duhet të gërmojnë thellë në xhepat e tyre kur bëhet fjalë për qiranë: një mesatare prej 3500 frangash duhet të paguajnë në muaj.

Komuniteti është një vend popullor për të jetuar, veçanërisht në mesin e punonjësve të Kombeve të Bashkuara (OKB), për shkak të vendndodhjes së tij në liqenin e Gjenevës dhe afërsisë me Gjenevën. Neil (48) gjithashtu punon në OKB: “Është e shtrenjtë këtu. Por me të ardhurat tona, unë dhe gruaja ia dalim mirë. Nuk mund të ankohemi.” Lëvizja në një komunitet më të lirë është jashtë diskutimit për të për shkak të cilësisë së mirë të jetës. “Më pëlqen dhuntia ndërkombëtare dhe multikulturore në rajonin e Gjenevës.” Atij i pëlqen të jetojë pak jashtë qytetit të madh: “Unë jam rritur në fshat në Zimbabve, prandaj më pëlqen atmosfera rurale këtu.”

Nëse të ardhurat e kombinuara të çifteve me të ardhura të larta pa fëmijë janë dy milionë franga në vit, ata duhet të konsiderojnë transferimin në Freienbach. Sepse në komunitetin Schwyz në liqenin e Cyrihut ata jo vetëm paguajnë qira të ulëta, por mund të kursejnë shumë edhe nga taksat: pasi të kenë zbritur detyrimet, taksat dhe qiranë, çifteve super të pasur u mbeten 1,470,000 franga për të jetuar. Me pothuajse 17,000 banorë, komuna më e madhe e Schwyz renditet përpara Feusisberg dhe Wollerau në të njëjtin kanton.

Çiftet super të pasura në Chancy në kantonin e Gjenevës kanë shumë më pak për të jetuar. Me një të ardhur të përbashkët prej dy milionë frangash, çifteve në komunitetin në kufirin francez u mbeten vetëm 1.060.000 franga – krahasuar me Freienbach, një diferencë prej 410.000 frangash. “Nuk e dija që Chance ishte në një pozitë kaq të keqe për çiftet super të pasur,” thotë edukatorja Melissa (29) nga Chancy, e cila nuk fiton aq shumë. “Unë nuk e kam idenë nëse ka njerëz në Chance që fitojnë kaq shumë.”/20minuten