Në këtë vend më së paku punohet, më së shumti kënaqesh dhe jetojnë më gjatë: E quajnë “parajsa mbi tokë”!

Balanca ndërmjet detyrimeve të biznesit dhe jetës private po vihet gjithnjë e më shumë në pah si një faktor i rëndësishëm për një jetë cilësore.

Ju gjithashtu duhet të mendoni për këtë duke ëndërruar të zhvendoseni në një vend ideal për të jetuar, sepse ndonjëherë gjërat nuk janë tamam ashtu siç na duken nga larg.

Arritja e ekuilibrit ideal nuk është e lehtë, sidomos kur kemi parasysh mënyrën dhe kostot e jetesës në qytetet e mëdha.

Nëse po pyesni se cilat kombe arrijnë të balancojnë më mirë punën dhe kohën e lirë, shikoni rezultatet e një studimi të ri më poshtë.

Parametrat që merren parasysh gjatë renditjes së vendeve përfshijnë numrin mesatar të orëve të punës në javë, kohëzgjatjen e pushimeve vjetore, përqindjen e banorëve që kanë një gjumë të pashqetësuar të natës, jetëgjatësinë dhe ndjenjën e lumturisë së të anketuarve në secilin vend të mbuluar nga sondazhi.

Sipas të gjitha këtyre kritereve, Luksemburgu është në krye, ndër të tjera, falë sistemit në të cilin punëdhënësit i shpërblejnë punonjësit me pushime vjetore sa më të rritur të jenë. Kështu, punëtorët mbi 55 vjeç në këtë vend kanë mesatarisht 36 ditë pushim vjetor me pagesë.

Austria dhe Danimarka, të cilat zënë vendin e dytë dhe të tretë, u japin punëtorëve një minimum prej 25 ditësh pushime me pagesë në vit, dhe shikoni të gjithë listën e top 10 të vendeve, banorët e të cilëve me sa duket e shijojnë më shumë jetën:

10 vendet më të mira për të jetuar
1. Luksemburgu
2. Austri
3. Danimarka
4. Norvegjia
5. Finlanda
6. Suedi
7. Franca
8. Bjellorusia
9. Holanda
10. Zvicër

Mbretëria e Bashkuar renditet e 17-ta falë një jave mesatare të arsyeshme pune prej 36 orë në javë, një jetëgjatësi relativisht të lartë prej 81.2 vitesh dhe më shumë se gjysma e të anketuarve gjithashtu raportuan se flinin mesatarisht 7.5 orë gjumë në natë, që është një rezultat i mirë.

Është interesant fakti se Shtetet e Bashkuara të Amerikës janë në vendin e 87-të, ndër të tjera, sepse punëtorëve nuk u garantohen fare ditë pushimi me pagesë dhe një pjesë e popullsisë është e pakënaqur me cilësinë e gjumit gjatë natës.

Nga ana tjetër, Kina, Meksika dhe Malajzia renditen jashtëzakonisht keq, sepse në të tre vendet puna kryhet mesatarisht 46 orë në javë. Meqenëse orët e punës janë dukshëm më të gjata, do të prisnit që punonjësit të kenë më shumë pushim. Megjithatë, kjo nuk është aspak kështu, sepse në Kinë ju merrni vetëm 5 ditë pushim vjetor, në Meksikë 6 dhe në Malajzi 8./ Spektri