Tadiq: Vuçiq ringjalli trashëgiminë e Millosheviqit

Sot, Serbia është një vend krejtësisht i ndryshëm për sa i përket civilizimit krahasuar me atë para vitit 2012, beson ish-presidenti Boris Tadiq, duke komentuar nëntë vitet e sundimit të SNS-it të Aleksandar Vuçiqit.

Dallimi thelbësor është se ne u morëm me trashëgiminë autoritare nga koha e kriminelit, Sllobodan Millosheviqit dhe Vuçiqit, jo vetëm që e ktheu atë trashëgimi, por edhe e thelloi me elemente të rrezikshëm të totalitarizmit, deklaron ai në një intervistë të botuar nga nedeljnik, citon N1.

“Kjo prirje katastrofike u reflektua më së shumti në fushën e shkatërrimit sistematik të kulturës politike, e cila është tradicionalisht shumë e brishtë në Serbi. Sidoqoftë, në rrethanat e një varfërimi të tillë sistematik kulturor dhe shpirtëror, por edhe ekonomik të qytetarëve tanë, kjo qeveri lehtë dhe shpejt erdhi në pozitë në vend që të drejtojë shtetin, ai rregullon subjektet, subjektet e ekspozuar ndaj larjes së trurit në një drejtim, ose përmes mediave të kontrolluara nga regjimi ose pjesë e opozitës dhe biznesit të madh”, thotë ai, transmeton Telegrafi.

Pasoja është një asimetri e frikshme jo vetëm midis qeverisë dhe opozitës, por edhe brenda vetë opozitës, sepse është e qartë se disa parti dhe liderët e tyre gjithashtu marrin pushtet nga lidhja me kapitalin e madh, ndryshe nga shumica e opozitës që janë mediat dhe hapësira politiket në nivele të paqëndrueshmërisë, thotë ai.

“Në rrethana të tilla, problemi nuk është vetëm Vuçiq, por mbi të gjitha marrëveshja midis kapitalit të madh dhe atij që duket se e kundërshton atë në këtë moment. Kështu që ne mund të futemi jo vetëm në një situatë të duopolit mediatik, por edhe me ligj. Kapital i madh, nëse nuk mund ta mposht njëri-tjetrin, ata gjithmonë kanë tendencë të gjejnë një gjuhë të përbashkët. Nëse kjo ndodh, dhe ne jemi në atë rrugë në një masë të madhe, do të ishte fundi përfundimtar i politikës, i cili nuk ekziston pa konkurrencë të lirë dhe demokraci, e cila nuk ekziston pa një qytetar të informuar me të vërtetë dhe objektivisht”, thotë ai.

Ai fajëson SNS-in për “shkatërrimin e plotë sistematik të themeleve të shoqërisë serbe dhe shtetit, domethënë gjithçkaje”.

“Sidoqoftë, problemi më i madh është që metodologjia e tyre e qeverisjes është e tillë që ata të menaxhojnë jo vetëm votuesit e tyre, por edhe perceptimin e elektoratit të opozitës. Kështu që sot regjimi i Vuçiqit përdor teknika të sofistikuara të propagandës për të zgjedhur udhëheqësit idealë të opozitës, menaxhon mediat e opozitës dhe axhenda politike. dhe një pjesë e opinionit publik të opozitës, madje pa qenë i vetëdijshëm për të”, thotë ai. /Telegrafi/