Të gjitha masat në një vend!

Sot, Shtabi i Krizave për Shtypjen e Sëmundjes Infektive Kovid-19 gjithashtu zbuti masat anti-epidemike.Sekretari Krahinor Dr. Zoran Gojković tha se ai do t’i propozonte Qeverisë së Serbisë zbutjen e pesë masave kryesore.

Masat e reja do të vlejnë nga e Mërkura, sepse disa ndryshime kërkojnë miratim edhe nga Qeveria e Serbisë. Masat në lidhje me dezinfektimin, mbajtjen e maskave dhe mbajtjen e distancës mbeten në fuqi.

Shitoret
Masa e parë i referohet dyqaneve, përkatësisht ambienteve ushqimore. Sipas propozimit, ata do të jenë në gjendje të punojnë 24 orë pa kufizime, si në kohën para epidemisë.

Kafenetë

  • Objektet e hotelierisë që janë në ambiente të hapura kanë orë pune të pakufizuara, ndërsa në hapsira të mbyllura orari i punës është i kufizuar deri në 01:00. Tani e tutje, muzika është e lejuar në këto ambiente, e cila është një relaksim shtesë – tha Gojkovi.

Ngjarjet sportive
Në takimin e anëtarëve të Shtabit të Krizave, diskutuan edhe ngjarjet sportive. Në këtë drejtim, ata morën vendime që nuk janë të njëjta për hapësirat e hapura, dmth stadiumet, dhe për ato të mbyllura, siç janë sallat sportive.

  • Sa i përket ngjarjeve sportive, rekomandimi i Shtabit të Krizave për Qeverinë e Republikës së Serbisë është që të lejojë praninë e audiencës në stadiume me një kapacitet deri në 50 përqind, dhe në salla, dmth. hapësirat e brendshme do të jenë deri në 30 përqind të kapacitetit. Sigurisht, me të gjitha masat anti-epidemike – tha Gojkoviç.

Grumbullimi i njerëzve
Sipas tij, masat janë lehtësuar kur bëhet fjalë për mbledhjen e njerëzve. Tani e tutje, do të ketë deri në 500 persona brenda dhe jashtë.

  • Nëse struktura mund të strehojë 1000 njerëz, tani mund të strehojë 500. Nëse më parë mund të strehonte 200, mund të strehojë 100. Gjithashtu po relaksojm edhe masat në lidhje me nxënësit e shkollës dhe aktivitetet e tyre jashtëshkollore – tha Gojković.

Matura dhe ekskursionet
Një masë do t’u tërheqë veçanërisht nxënësit që duan një ekskursion.

  • Ne gjithashtu relaksojmë klasa rekreative për nxënësit e shkollave fillore dhe të mesme dhe arsimin e lartë dhe ekskursione që janë të organizuara në aktivitetet e tyre mësimore. Sigurisht me pëlqimin e Ministrisë së Arsimit.

Mutant i dyfishtë

I pyetur se çfarë na pret më tej, duke pasur parasysh që në botë lloji “i egër” indian i koronavirusit, i cili njihet gjithashtu si një mutant i dyfishtë, dhe i cili është regjistruar në disa vende përreth, Gojkovic tha se masat po zbatohen, por që ai po zbatohet kishte të bënte me diçka tjetër.

  • Në nivelin ditor për momentin, ne kemi vetëm 10 përqind të njerëzve të vaksinuar në lidhje me numrin që kemi pasur në muajt e mëparshëm. Ky është shqetësimi ynë më i madh. Ne jemi këtu në 48 përqind të të vaksinuarve, por jeta duhet të vazhdojë. Ne do të ndjekim numrat, do të ndjekim situatën – përfundoi Gojkoviç.

Situatë e qëndrueshme
Ai shtoi se situata epidemiologjike është e qëndrueshme.

  • Ne kemi ngecje në numrin e të infektuarve, dmth. numri i të infektuarve i cili është konstant. Më pak se 500 pacientë janë duke u trajtuar për kovid në spitalet në të gjithë Serbinë. Duhet një kohë e gjatë për ta kthyer sistemin e kujdesit shëndetësor në gjithçka që kemi pasur para kovid. Ne duam t’i kthehemi jetës normale dhe të punojmë sa më shpejt që të jetë e mundur – tha Gojković.

Epidemiologu dhe anëtar i Shtabit të Krizave prof. Dr. Branislav Tiodorović deklaroi për “Euronews Serbia” para takimit se klasat në natyrë dhe mbrëmjet e maturës ndoshta do të lejohen në Shtabin e Krizave dhe se ekskursionet janë akoma në diskutim.

  • Mësimdhënia në natyrë ndoshta do të aprovohet, por në lidhje me të gjitha masat – ruajtja e distancës në hapësirë, maskon në ambiente të mbyllura. Ekskursionet janë ende në diskutim, sepse është e vështirë të kontrollosh fëmijët në udhëtime të tilla – shpjegoi Tiodorović.

Megjithëse Kryeministrja e Serbisë Ana Brnabić tha se lehtësimi i plotë i masave do të pasojë vetëm kur të arrihen 60 përqind e qytetarëve serbë të vaksinuar, Zëvendës Kryetari i Komunës së Beogradit Goran Vesić tha para seancës se ai pret që një vendim të merret më 21 qershor në kryeqytet. qeveritë e tjera lokale, në të cilat më shumë se 50 përqind e njerëzve janë vaksinuar, mundësojnë mbajtjen e kongreseve, koncerteve, dasmave dhe ngjarjeve publike që nuk kanë qenë të mundshme deri më tani, por në lidhje me masat e përshkruara.

Ai gjithashtu deklaroi se Instituti i Qytetit për Shëndet Publik, në marrëveshje me Qytetin e Beogradit, Novi Sad dhe industrinë e inventarit, përcaktoi masa për secilën nga këto ngjarje.
Siç ishte njoftuar më parë, 340,000 njerëz të tjerë janë të nevojshëm për të arritur objektivin e 50 përqind të atyre mbi 18 vjeç që kanë marrë të paktën një dozë të vaksinës.

Shtabi i Krizave i Qeverisë së Serbisë dhe Kryeministrja Ana Brnabić më parë theksuan se afati i fundit për arritjen e këtij qëllimi është 21 qershori, pas së cilës masat mund të zbuten.

Të kujtojmë, në 24 orët e fundit në Serbi, 8,287 njerëz u testuan për virusin corona, nga të cilët 124 ishin pozitivë, ndërsa tetë njerëz vdiqën.