7 mënyra të thjeshta si të largoni stresin në punë

Të jesh në marrëdhënie pune nuk është e lehtë. Ndonjëherë puna shkakton lodhje, stres dhe sjell vështirësi nga më të ndryshmet. Por, çfarë duhet të bëjmë që t’i reduktojmë këto probleme.
“Mos jepni as shumë as pak në punë, por sa duhet” , kjo është ajo çfarë sugjerohet për ju që të jeni të moderuar dhe efikas. Veç kësaj ju sjellim disa këshilla të thjeshta si të lehtësoni veten dhe thjeshtësoni punën.

1. Bëjini këto 3 gjëra në mëngjes.
Hapeni email-in dhe sistemoni mesazhet që keni aty. Të rëndësishmet mbajini, ndërsa të pavlefshmet mund t’i fshini.

Rezervo takimet e rëndësishme që ke. Në këtë mënyrë organizoni ditën tuaj.
Zgjidhni tri nga këngët tuaja të preferuara dhe rregulloni hapësirën tuaj të punës, ndërkohë që i dëgjoni. Është shumë e lehtë të punoni në një mjedis të qetë, të pastër dhe tërheqës.

2. Jini të kujdesshëm për atë çfarë merrni nga media.
Të lexoni një libër të mirë, të bisedoni me partnerin tuaj apo me ndonjë të afërm ka një ndikim më pozitiv për ditën tuaj të punës, sesa të shikoni ndonjë lundroni në media sociale. Shpeshherë ajo çfarë media ofron mund të ketë një ndikim negativ në ditën tuaj.

3. Organizohuni.
Të jesh i organizuar përfshin planifikimin përpara se vështirësitë të shfaqen. Duke filluar edhe nga gjëra të thjeshta siç mund të jetë përgatitja e veshjes për ditën tjetër. Kur të keni takime pune, organizoni gjithçka përpara takimit.

4. Mos krahaso veten me të tjerët.
Është e zakonshme që të krahasoni veten me të tjerët, siç është konsiderimi i dikujt tjetër që ka një punë më të mirë, një shtëpi më të madhe ose ka më shumë para se ju. Përpiquni t’i shmangni këto krahasime sepse ju largojnë shikim nga të gjithë gjërat pozitive që keni në jetën tuaj. Shikoni çfarë mund të përmirësoni, dhe gjithmonë kur krahasoni veten tuaj me dikë tjetër, kujtoni arritjet tuaja.

5. Thjeshtësoni javën tuaj.
Përpara se të nisni javën ju duhet t’i bëni vetes dy pyetje.
A po e shfrytëzoj mirë kohën time?
A jam i kënaqur me mënyrën si po e shpenzoj kohën time?

Shpesh jeni të inkurajuar të sfidoni veten dhe keni frikë të thoni “jo” për gjëra të ndryshme dhe humbisni në këtë mënyrë gjëra të rëndësishme. Realiteti është, nëse koha juaj shpenzohet në pak gjëra, ju nuk do të jeni të aftë ta bëni punën tuaj mirë. Kjo sjell neglizhimin e nevojave tuaja. Hidhni një sy orarit tuaj dhe theksoni fushat ku ju do të shpenzoni më shumë kohë dhe të shikoni ku mund t’i delegoni detyrat e tjera ose të gjeni një mënyrë efikase për t’i kryer ato.

6. Balancimi i mendimeve me të vepruarit.
Është një argument i brendshëm për shumë njerëz duke menduar për të bërë atë që duam dhe të shkojmë për qëllimet tona, por është një gjë që na ndalon ta bëjmë. Këtu janë justifikimet e zakonshme që i themi vetes:

-Nuk kam kohë ta bëj.
-Mund të dështoj.
-Nëse e lë atë, dikush tjetër mund ta zgjidhë.
-Po sikur të kem sukses dhe nuk mund ta përballoj më vonë?

Kalimi nga qëllimi në veprim është një hap i madh. Tani është koha për të motivuar. Mund të jetë më e lehtë për të inkurajuar të tjerët në planet e tyre sesa për të motivuar veten, kështu që marrja e një ekipi mbështetës mund të jetë një mënyrë e mirë për të punuar drejt qëllimeve tuaja.

7. Jini mirënjohës për atë që keni.
Filloni ditën tuaj me mirënjohje. Listoni të gjitha gjërat pozitive në jetën tuaj, nga gjërat e vogla që ju bëjnë të buzëqeshni, të tilla si pamja nga dritarja juaj, tek gjërat më të mëdha, siç është shëndeti juaj ose familja juaj.