A e dini se çfarë do të thotë shkronja “i” në iPhone?

Edhe nëse nuk e posedoni një iPhone, ndoshta i njihni të paktën dhjetë njerëz që e kanë. iPhone e pushtoi botën kur debutoi në vitin 2007 dhe popullariteti i tij vazhdon të rritet vit pas viti. Por edhe nëse e keni, a mund të thoni me siguri se e dini se çfarë do të thotë shkronja ikonike ‘i’?

Supozimi juaj i parë për atë prefiks mund të jetë ‘interneti’, duke pasur parasysh se iPhone u bë i famshëm për aftësinë e tij për të hyrë në internet. Ose ndoshta mendoni se do të thotë bashkësia personale e ‘unë’ (unë), ose ‘unë dhe telefoni im’. Por do të habiteni kur mësoni se nuk ka një, por pesë kuptime të ndryshme që përfaqëson ‘i’ në iPhone. Kjo ‘i’ e vogël në fakt filloi shumë përpara se iPhone të bëhej realitet. Produkti i parë i Apple me një ‘i’ në emër ishte kompjuteri iMac, i lëshuar në 1998; ‘i’ fillimisht do të thoshte Internet, për të nxjerrë në pah aftësitë revolucionare të internetit të Mac-it, gjë që ishte një gjë e rrallë në atë kohë, shkruan Reader’s Digest.

Por kur u lansua iMac i parë, ‘i’ kishte disa kuptime të tjera. Kur Steve Jobs e prezantoi iMac, ai e bëri një prezantim me jo një, por pesë kuptime të mundshme ‘i’: ‘internet, individual (I – I), instruct, inform dhe inspire. Por ndërkohë që fjalët ishin një pjesë e rëndësishme e prezantimit, Jobs tha gjithashtu se “dhe” nuk kishte “asnjë kuptim zyrtar”. Ai gjithashtu aludoi për të duke përmendur ‘i’ si përemër vetor dhe ‘udhëzim’ për qëllime edukative.

Megjithëse kuptimi ‘i’ filloi si ‘internet’ dhe është e vërtetë që qasja në internet ishte pika më e madhe e shitjes së iPhone kur debutoi në vitin 2007, disa produkte të Apple me shkronjën ‘i’ në emrin e tyre nuk kishin as qasje në internet; për shembull iPod në fillimet e tij./Reader’s Digest