Çfarë ndodh nëse Erdogani i humb zgjedhjet?

Disa analistë thonë se nëse Erdogan humbet zgjedhjet me një diferencë të vogël, kjo i hap mundësinë atij të kundërshtojë rezultatet.

Dhe nëse përvoja e kaluar është një matës, atëherë presidenti dhe Partia e tij mund të mos e pranojnë një humbje të shtrirë.

Gjatë zgjedhjeve për kryebashkiak të Stambollit dhe Ankarasë të vitit 2019, Partia e Erdoganit humbi kontrollin mbi qendrën financiare dhe kryeqytetin, duke bërë që zyrtarët e partisë nga të dy qytetet të refuzonin rezultatet, duke përmendur parregullsitë e votuesve, shkruan CNN.

Udhëheqja e Partisë Popullore Republikane (CHP) në Stamboll ishte veçanërisht e ngushtë dhe përfundimisht çoi në vendimin e Këshillit të Lartë Zgjedhor (YSK) në favor të një rivotimi që opozita e kundërshtoi me forcë.

Kandidati i CHP-së për kryebashkiak të Stambollit Ekrem Imamoglu më pas fitoi rivotimin, duke i dhënë një goditje Erdoganit.

Ulgen hodhi dyshime mbi pavarësinë e YSK, duke thënë se ajo mund të dorëzohet ndaj kërkesave të mundshme për një rinumërim. Trupi do të jetë arbitri i fundit i garës, tha ai.

Një raport i vitit 2023 nga Freedom House tha se gjyqtarët e YSK-së, të cilët mbikëqyrin të gjitha procedurat e votimit, “caktohen nga organet gjyqësore të dominuara nga AKP dhe shpesh i nënshtrohen AKP-së në vendimet e tyre”. “Dominimi institucional” i AK Partisë në media dhe në degë të tjera të shoqërisë gjithashtu “e anon fushën e lojës elektorale” në favor të Erdoganit, tha grupi i avokimit me bazë në Uashington DC.