Cili është shteti më i pasur në botë?

Paratë e bëjnë botën të rrotullohet, por kush në botë ka më shumë nga to?

Në vitin 2021, pati një ndryshim në krye: ShBA-së iu hoq titulli i saj si vendi më i pasur në botë (nga vlera neto) dhe Kina u bë kombi më i pasur në botë. Ndryshimi në tabelën e liderëve të pasurisë globale u njoftua në një raport nga McKinsey & Co, tha Bloomberg, i cili ishte i pari që zbuloi këtë info, duke thënë se vlera e Kinës ishte rritur nga 7 trilionë dollarë në 2000 në 120 trilionë dollarë në 2020.

Në të njëjtën kohë, vlera e Shteteve të Bashkuara u ngjit në pothuajse 90 trilionë dollarë, duke u larguar nga vendi numër një.

Gara e Kinës në krye të tabelës së liderëve kontribuoi në pothuajse një të tretën e rritjes totale të pasurisë globale, e cila shkoi nga 156 trilionë dollarë në 514 trilionë dollarë në të njëjtin hark kohor.

Mendohet se rritja ekonomike e Kinës u përshpejtua pasi u bë anëtare e Organizatës Botërore të Tregtisë (OBT), një organizatë ndërqeveritare që rregullon tregtinë midis kombeve. Vendet mund të përfitojnë nga një anëtarësim i tillë si OBT-ja, pasi kjo ndihmon vendet në vendosjen e rregullave të tregtisë ndërkombëtare dhe zbatimin e tyre në tregjet në zhvillim.

Pavarësisht nga pasuria e përgjithshme e madhe e Kinës, ajo nuk ndahet nga i gjithë vendi pasi vlerësohet se më shumë se dy të tretat e pasurisë i përmbahen vetëm 10 për qind të familjeve më të pasura. I njëjti raport vërehet edhe në ShBA.

Por, dy vjet më vonë, a është ende kështu? A është Kina ende vendi më i pasur në botë?

Sipas Global Citizen Solutions, nuk është kështu. Duket se ShBA-ja ka rikthyer epërsinë e saj dhe ishte kombi më i pasur në botë për nga vlera neto vitin e kaluar, me një pasuri neto kolosale prej 145.8 trilionë dollarësh.

Megjithatë, është një histori tjetër, nëse gjykohet nga Prodhimi i Brendshëm Bruto (PBB) për frymë: Luksemburgu është fituesi këtu, me një shumë prej 127,673 dollarë, i ndjekur nga Irlanda, Norvegjia dhe Zvicra. /Klankosova