Formula për pushim të mirë: ja sa orë duhet të flini në natë për t’u ndjerë mirë

Rëndësia e një gjumi të mirë
Angazhimet e panumërta dhe stili i vrullshëm i jetës reduktojnë gjithnjë e më shumë kohën e kushtuar gjumit dhe kjo nuk favorizon funksionimin e duhur të trupit tonë.
Ka disa zakone “të këqija” që mund të shkaktojnë çrregullime të gjumit gjatë ditës, në veçanti:

shmangni pirjen e tepërt të kafesë ose alkoolit
për të pirë duhan
duke ngrënë shumë dhe ushqim jo të shëndetshëm
ulur shumë gjatë
duke shkuar për të fjetur në kohë të ndryshme.
Por sa orë duhet të flemë?

Disa prej nesh flenë shumë, të tjerë pak, disa bien në gjumë sapo vendosim kokën në jastëk ndërsa të tjerëve u duhen edhe disa minuta. Kjo sepse jo të gjithë njerëzit janë të njëjtë, si për trashëgiminë gjenetike që na vjen nga familja, ashtu edhe për stilin e jetesës, të cilat kanë një ndikim të rëndësishëm. Për më tepër, orët e rekomanduara të gjumit janë shumë të ndryshme në varësi të fazës së jetës në të cilën ndodheni. Në fakt, mosha nuk është vetëm një nga faktorët më të rëndësishëm, por ai që ndikon më shumë në orët e gjumit të nevojshme për çdo person.

Orët e gjumit sipas grupmoshave

Ekzistojnë disa indikacione të përgjithshme të ofruara nga Fondacioni Kombëtar i Gjumit se sa orë duhet të flihet në bazë të grupmoshave dhe nevojave të trupit të njeriut në çdo fazë të jetës, si rezultat i një studimi mbarëbotëror të kryer prej më shumë se dy vitesh. Kështu, rezultatet e këtij studimi dekretuan numrin e orëve ideale të gjumit bazuar në moshën.

Foshnjat (0-3 muaj): kohëzgjatja e rekomanduar është 14-17 orë në ditë.

Foshnjat (4-11 muaj): 12-15 orë, por shkalla është më e gjerë dhe mund të ndryshojë nga 10 deri në 18 orë.

Fëmijët e vegjël (1-2 vjeç): kohëzgjatja e rekomanduar është 11-14 orë.

Fëmijët parashkollorë (3-5 vjeç): 10-13 orë.

Fëmijët e moshës shkollore (6-13 vjeç): kohëzgjatja e rekomanduar është 9-11 orë.

Adoleshentët (14-17 vjeç): 8-10 orë.

Të rinjtë (18-25 vjeç): rekomandohet 7-9 orë.

Të rriturit (26-64 vjeç): kohëzgjatja e rekomanduar është 7-9 orë.

Të rriturit e moshuar (65+): 7-8 orë, në shkallën 5-9 orë.