Kryeministri i Kosovës Albin Kurti falënderon diplomatët evropianë për letrën që i dërguan SHBA-së, BE-së dhe Britanisë së Madhe

Kryeministri i Kosovës, Albin Kurti ka falënderuar politikanët ndërkombëtarë për letrën që i kanë dërguar SHBA-së, BE-së dhe Britanisë së Madhe ku kanë që këto vende të jenë më kritikë ndaj presidentit serb, Aleksandar Vuçiq, në lidhje me tensionet mes Kosovës dhe Serbisë.

“Faleminderit Alicia Kearns, senatorit Bob Mendez, Michael Roth dhe pjesës tjetër të kryetarëve të komisioneve të punëve të jashtme dhe deputetëve të lartë që kanë bërë thirrje për solidaritet me Kosovën dhe një qasje ndaj rajonit më të vëmendshëm ndaj kërcënimit që vjen nga qëndrimi dhe veprimet agresive të Serbisë.”- ka shkruar Kurti në Tëitter.Dje falënderimet ndaj këtyre politikanëve i ka shprehur edhe Presidentja e Kosovës Vjosa Osmani.

Falënderoj të gjithë nënshkruesit për mbështetjen e tyre të fuqishme për sovranitetin dhe demokracinë e Kosovës. Së bashku, ne do të ruajmë vlerat tona të përbashkëta dhe do të forcojmë demokracinë!”-ka shkruar ajo në witter. Në letrën drejtuar SHBA-së dhe Britanisë së Madhe këta politikanë kishin përmendur se për shkak të frikës se Beogradi orientohet drejt Rusisë, Perëndimi po ndjek politikë të butë ndaj Serbisë.Aty po ashtu përmendet edhe rrëmbimi i tre policëve kosovarë para pak muajsh dhe mungesa e presionit ndaj Serbisë.

“Mungesa e presionit ndaj Serbisë pas arrestimit arbitrar të tre policëve kosovarë dhe dështimi për të mbajtur përgjegjësi për sulmet ndaj forcës së sigurisë së NATO-s KFOR nënvizon ‘mungesën aktuale të paanshmërisë në trajtimin e pikave të tilla problematike’”, thuhet më tej.

Zoti Peach GBE KCB DL
I dërguari special për Ballkanin Perëndimor

Dhoma e Lordëve Shkëlqesi,

Ne ju shkruajmë për të ngritur shqetësimet tona për politikën aktuale të BE-së, SHBA-së dhe Mbretërisë së Bashkuar ndaj marrëdhënieve Serbi-Kosovë. Ne besojmë se ngjarjet dhe krizat e fundit kanë nxjerrë në pah të metat në qasjen tonë kolektive dhe do të kërkonim që ajo të rishqyrtohej. Ndërsa fokusi ynë duhet të mbetet në normalizimin e marrëdhënieve dhe rrugën e vazhdueshme euro-atlantike si për Serbinë ashtu edhe për Kosovën, trazirat e fundit kërkojnë që të gjitha palët të ripërqendrohen në de-përshkallëzim dhe parandalim.

Bojkoti i zgjedhjeve komunale nga serbët e Kosovës më 23 prill, sulmi i mëvonshëm ndaj ushtarëve të KFOR-it më 29 maj dhe ndalimi arbitrar i policëve kosovarë nga autoritetet serbe më 14 qershor, të gjitha tregojnë drejt një përkeqësimi të shpejtë të situatës, e cila jo vetëm që kërcënon dialogun Beograd-Prishtinë, por vetë paqen rajonale. Zbulimet e fundit të depove të armëve në veri të Kosovës dhe raportet për kontrabandën e vazhdueshme të armëve përtej kufirit Serbi-Kosovë nxjerrin në pah rreziqet e përshkallëzimeve të mëtejshme.Kosova është shtet sovran dhe demokraci funksionale. Ky fakt duhet të përbëjë bazën për politikën tonë kolektive ndaj krizës aktuale.

Përpjekjet për t’i prishur zgjedhjet demokratike në Kosovë nga Serbia duhet të kritikohen publikisht si ndërhyrje e huaj me masa të prekshme të zbatuara për t’i mbajtur ata përgjegjës nës vazhdojnë t’i minojnë zgjedhjet e lira dhe të ndershme. Kjo do të ndihmojë në lehtësimin e zgjedhjeve të ardhshme me pjesëmarrje të plotë nga të gjitha komunitetet e pranishme në komunat veriore.

Ne duhet të ushtrojmë diplomaci parandaluese nëse kriza aktuale duhet të zgjidhet, dialogu i lehtësuar nga BE-ja duhet të japë rezultate pozitive dhe zbatimi i Marrëveshjes së Ohrit duhet të respektohet.Ne kërkojmë që të kthehet ekuilibri dhe proporcionaliteti në marrëdhëniet me Kosovën dhe Serbinë.Kosova është përballur me pasoja të rëndësishme pas përpjekjeve të kryetarëve të komunave për të hyrë në zyrat e tyre në veri të Kosovës.

Kosova duhet të koordinohet me KFOR-in në të ardhmen për të parandaluar përshkallëzimin. Por mungesa e presionit të ushtruar ndaj Serbisë pas ndalimit arbitrar të tre policëve kosovarë dhe dështimi për të mbajtur përgjegjësi për sulmet ndaj KFOR-it, nxjerr në pah mungesën aktuale të paanshmërisë në adresimin e pikave të tilla të ndezjes.

Ne theksojmë sanksionimin e fundit nga qeveria amerikane të Aleksandar Vulin, kreut të Agjencisë Serbe të Sigurisë dhe Informacionit (BIA).Qasja aktuale nuk funksionon. Ne do të kërkojmë që komuniteti ndërkombëtar të mësojë nga e kaluara jonë dhe të sigurojë që ne të mos miratojmë një politikë me Beogradin në qendër të Ballkanit. Ne gjithashtu kërkojmë që të konsideroni miratimin e një politike të diplomacisë parandaluese për të parandaluar përkeqësimin e mëtejshëm të situatës së sigurisë dhe politike në veri të Kosovës, me ekuilibër dhe proporcionalitet, duke udhëhequr çdo deklaratë dhe çdo ndëshkim apo sanksion të lëshuar dhe që ata që mbështesin sundimin e ligjit dhe demokracinë nuk qortohen./Kallxo.com