Lexoni 9 nëntë arsyet pse ndodh që të sëmureni shpesh

Jeni vazhdimisht të sëmurë dhe keni përshtypjen se asnjë virus nuk mund t’ju dështojë?
Ndoshta fajtori jeni ju, pra disa nga zakonet tuaja të këqija.

1.Pagjumësia
Në radhë të parë është edhe më themelore. Gjumi cilësor dhe i rregullt, nga 7 deri në 9 orë, është çelësi i funksionimit normal të trupit. Nëse nuk pushoni siç duhet, ka më shumë gjasa të sëmureni.

2.Alkooli
Konsumimi i tepërt i alkoolit ndikon në shumë gjëra. Së pari, mund të ngadalësojë funksionet e sistemit imunitar dhe së dyti, ndikon negativisht edhe në gjumin, kështu që pas një nate të stuhishme nuk do të mund të pushoni siç duhet, dhe një hangover është pjesë e kësaj.

3.Stresi
Nëse keni qenë të ekspozuar ndaj shumë stresit kohët e fundit , do të ndiheni të rraskapitur fizikisht, mendërisht dhe emocionalisht. Kjo gjendje njihet si “djegie” për shkak të së cilës ulet imuniteti, dhe jeni më të prirur ndaj ftohjes.

4.Nikotina
Duhanpirësit e pasionuar janë më të prirur ndaj shumë sëmundjeve dhe nuk është për t’u habitur që nikotina ndikon shumë në punën e mushkërive dhe bronkeve dhe gjithashtu dobëson imunitetin. Duhanpirësit janë shumë më të ekspozuar ndaj infeksioneve të rrugëve të frymëmarrjes dhe është mirë që të kërkoni ndihmë për ta lënë duhanin sa më shpejt të jetë e mundur.

5.Gjendja mendore
Një studim tregoi se njerëzit që nuk kujdesen për shëndetin e tyre mendor janë më të ekspozuar ndaj rënies së imunitetit dhe disa nga kushtet janë depresioni ose ankthi.

6.Ushqimi i përpunuar
Ushqimi i shpejtë, i pashëndetshëm dhe i përpunuar është shumë i shijshëm për shumëkënd, por sjell me vete edhe anët e këqija. Në të njëjtën kohë, ai nuk përmban sasi të mjaftueshme të vitaminave dhe mineraleve, të cilat gjenden në fruta dhe perime dhe nuk mund të plotësojë nevojat themelore të trupit dhe të sistemit imunitar.

7.Mungesa e aktivitetit fizik
Pjesëmarrja e rregullt në sport ose ndonjë aktivitet fizik ndikon pozitivisht në shëndet. Dhe ata që e kanë lënë pas dore janë në rrezik më të madh të sëmuren.

8.Nuk ka ujë të mjaftueshëm
Ne e dimë se trupi ynë përbëhet kryesisht nga uji. Kur trupi nuk merr mjaftueshëm nga ky lëng, ai nuk mund të funksionojë normalisht. Uji kontribuon me minerale të mjaftueshme në qeliza dhe ndihmon në mbajtjen e lagësht të hundës, gojës dhe fytit, duke na penguar kështu të sëmuremi, sepse mukusi dhe pështyma veprojnë si një pengesë mbrojtëse kundër baktereve.

9.Shmangia e shkuarjes te mjeku
Nëse e kapni veten duke u sëmurë shpesh, duhet të shihni një mjek i cili do të zbulojë se cili është problemi. Ekzaminimet dhe diskutimet e rregullta me ekspertë mund të parandalojnë shumë sëmundje.