Nesër dita e fundit e regjistrimit, kjo është pyetja që më së shumti ka hutuar qytetarët

Afati për përfundimin e regjistrimit përfundon nesër. Deri më tani, sipas të dhënave të Entit Republikan të Statistikave në Serbi janë regjistruar më shumë se 90 për qind e popullsisë.
A do të arrijnë regjistruesit të mbledhin të gjitha të dhënat për qytetarët dhe ta kryejnë punën e tyre me kohë dhe kur do t’i zbulojmë rezultatet e regjistrimit, për këtë ka folur Snezhana Lakçeviq, ndihmës drejtoreshë e Institutit të Statistikave të Republikës.

Snezhana Lakçeviq, ndihmës drejtoreshë e Entit Republikan të Statistikave, ka thënë se deri më tani janë regjistruar më shumë se 6.1000.000 qytetarë të Republikës së Serbisë.

“Rreth 3.3 milion apartamente dhe rreth 2.3 milion familje. Me këtë ritëm, ne do ta përfundojmë regjistrimin brenda afatit të planifikuar, me faktin se duke u mësuar nga përvoja e regjistrimit të vitit 2011, ne lëmë mundësinë që nëse është e nevojshme të zgjatet regjistrimi edhe për disa ditë. Përkatësisht, në vitin 2011, në ditën e fundit dhe të parafundit të regjistrimit na kanë telefonuar një numër i madh i qytetarëve me pretendimin se nuk janë të numëruar dhe pastaj e kemi zgjatur regjistrimin për pesë ditë, por vetëm në Beograd, Novi Sad, Nish dhe Kragujevc” tha ajo për RTS.

Por çfarë i ka hutuar më shumë qytetarët dhe cilat janë përvojat e regjistruesve nga terreni?
“Nga pyetjet e shumta që qytetarët tanë u dërguan metodologëve, shërbimeve tona, në qendrën informative, do të veçoja një, e kjo është se më shpesh të hutuar ishin qytetarët që jetojnë në një adresë të ndryshme nga adresa që është në kartën e tyre të identitetit, pra në të cilën kanë regjistruar vendbanimin. Ne gjithmonë i këshillonim atëherë, ky është parimi ynë – që qytetarët të regjistrohen vetëm në adresën ku jetojnë, me familjarët e tyre, pra në adresën ku kalojnë pushimet ditore dhe natën, të regjistrohen në banesë nga të cilat shkojnë në punë, në shkollë dhe të ngjashme. Për sa u përket regjistruesve, përvojat janë kryesisht pozitive. Jo rrallë regjistruesit u priten me ëmbëlsira, lëngje, kafe, por më duhet të them se ka pasur raste kur përdoreshin tone dhe fjalë të papërshtatshme, por kjo është e pritshme për aksione kaq të mëdha” ka thënë Lakçeviq.

Kur mund të presim rezultatet e para?
“Rezultatet e para në përputhje me Ligjin e Regjistrimit do të publikohen tridhjetë ditë pas përfundimit të zbatimit në terren të regjistrimit, por këto janë vetëm rezultatet e para për numrin e përgjithshëm të personave, amvisërive dhe banesave të regjistruara. Rezultatet përfundimtare të regjistrimit do t’i publikojmë në mënyrë të njëpasnjëshme nga prilli 2023 deri në qershor 2024. Regjistrimi vazhdon nesër. Qytetarët që nuk figurojnë në listë duhet të kontrollojnë kutinë postare ose të kërkojnë njoftimin në hyrje të pallatit/shtëpisë. Ndoshta regjistruesit kanë qenë në adresë, por nuk kanë gjetur njeri. Rezultatet përfundimtare të regjistrimit do t’i dimë në fillim të vitit të ardhshëm” ka thënë Lakçeviq./spektri