Nesër vendimi përfundimtar për shkollat!

Ministri i Arsimit, Shkencës dhe Zhvillimit Teknologjik, Branko Ruzhiq, ka deklaruar se pushimet nuk do të vazhdohen për shkak të situatës së rënduar epidemiologjike dhe shtoi se vendimi përfundimtar se si do ta vijojnë mësimin nxënësit javën e ardhshme do të bëhet i ditur të enjten.

“Nuk ka asnjë zgjatje të festës, as nuk ka qenë në dukje, as nuk kemi menduar për këtë problem në atë mënyrë” – tha Ruziq në emisionin “Pravi Ugao” në Radio Televizionin e Vojvodinës.

Ministri theksoi se shkollat ​​nuk janë dhe nuk do të jenë vend ku ndodh përhapja e coronavirusit, para së gjithash falë stafit mësimor dhe jashtëshkollor, fëmijëve të disiplinuar dhe prindërve me mirëkuptim.

Ai tha se ekipi për shkollat që u mblodh sot nuk ka marrë ende një vendim përfundimtar, por shtoi se nxënësit nga klasa e parë deri në të pestën sigurisht që do ta ndjekin mësimin në shkolla dhe se për nxënësit nga klasa e pestë deri në klasën e tetë do të dihet nesër, nëse mësimet do të zhvillohen në model të kombinuar, online dhe në klasa.

Ky vendim do të jetë më i pasigurti deri tani, pasi varet jo vetëm nga numri i pacientëve, por edhe nga mësuesit dhe nxënësit, por edhe nga mundësia e përhapjes së virusit në mjedisin shkollor. Modeli i mësimdhënies gjatë gjysmës së dytë të vitit, veçanërisht në muajt e dimrit, do të ndikohet nga mundësia e mbivendosjes së Covid-it dhe gripit.

Mund të thuhet se nuk përjashtohet asgjë, madje as varianti që më së paku përmendet në publik si më pak i mundshëm, e ai është që të gjithë nxënësit të shkojnë në shkollë. Shifrat e fundit nga 1 janari deri më 11 janar flasin në favor të mësimdhënies së drejtpërdrejtë, kur u sëmurën 2084 ose 0,27 për qind e numrit të përgjithshëm të nxënësve të moshës shkollore nga gjashtë deri në 18 vjeç. Përqindja e fëmijëve të moshës shkollore në numrin total të rasteve të konfirmuara me COVID-19 në të njëjtën periudhë ishte 2.8 për qind.

Megjithatë, pjesa e fundit nga 11 janari e deri më sot, nuk dihet ende dhe do të jetë e para që do të shihet gjatë ditës nga anëtarët e ekipit të shkollës. Bazuar në këto të dhëna dhe analiza të transmetimit të mundshëm të virusit brenda shkollave, do të merret një vendim përfundimtar.