Pesë lajme të mëdha nga Zvicra, për të cilat duhet të dini këtë javë

Popullsia e Cyrihut do të arrijë në 2 milionë

E nxitur kryesisht nga emigracioni, popullsia e Cyrihut pritet të rritet me rreth 450,000 njerëz brenda dy dekadave të ardhshme – nga 1.6 në 2 milionë – një rritje që është “dukshëm më e lartë se mesatarja zvicerane”.

Prandaj, autoritetet po hartojnë plane për ta bërë qytetin dhe kantonin të përshtatshëm për banorët e rinj.

Ata po e bëjnë këtë duke siguruar që infrastruktura e Cyrihut, si strehimi, transporti publik, si dhe shkollat dhe sistemet e kujdesit shëndetësor, por do të jenë në gjendje të funksionojnë në mënyrë optimale, si nga pikëpamja logjistike dhe financiare.

Lëvizjet drejt legalizimit të përdorimit të kanabisit janë duke u zhvilluar

Një nismë e re qytetare po kërkon të legalizojë posedimin, kultivimin dhe shitjen e drogës në Zvicër.

“Legalizimi i kanabisit: një mundësi për ekonominë, shëndetin dhe barazinë” kërkon gjithashtu që të ardhurat nga taksimi i produkteve të kanabisit të alokohen për parandalimin e drogës, si dhe një fushatë nga qeveria për të nxjerrë në pah rreziqet shëndetësore të kanabisit.

Organizatorët kanë 18 muaj – deri në tetor 2025 – për të mbledhur 100,000 nënshkrimet e nevojshme për një nismë popullore për t’u sjellë në kutinë e votimit në nivel kombëtar, shkruan thelocal.

Bolt thyen monopolin e Uber në udhëtimet në Cyrih

Kompania estoneze po fillon këtë shërbim, duke premtuar tarifa më të lira se rivali i saj global, Uber, dhe duke deklaruar se ata marrin një ulje prej 20 për qind nga çdo udhëtim, në krahasim me 25 për qind të Uber.

Ashtu si me Uber, përdoruesit paguajnë për kilometër të udhëtuar, me tarifa të rritura për kulmin ose “periudhat e rritjes”.

Gjithashtu, si Uber dhe shërbimet e tjera të udhëtimit, udhëtimet me Bolt rezervohen dhe paguhen nëpërmjet një aplikacioni smartphone, i disponueshëm për telefonat Android dhe Apple.

Politikanët propozojnë mënyra për të ulur kostot e sigurimeve shëndetësore

Më 9 qershor, zviceranët do të hedhin votën e tyre për dy çështje, duke synuar, megjithëse në mënyra të ndryshme, të frenojnë koston vazhdimisht në rritje të sigurimit të detyrueshëm shëndetësor (KVG/LaMal).

Megjithatë, në ndërkohë, partitë kryesore politike të Zvicrës kanë propozuar zgjidhjet e tyre për të trajtuar problemin e kostos.

Ato variojnë nga marrja e kujdesit shëndetësor dhe primet e lidhura me të ardhurat e drejtuara nga qeveria, dhe jo private, deri te heqja totale e sigurimit të kujdesit shëndetësor.

Organizata e qëndrueshme e transportit kundërshtoi zgjerimin e autostradës

Trupi mbrojtës i Zvicrës për politikën e transportit të qëndrueshëm, VCS, po lançon ‘Stop Autoway Expansion Aleance’ që synon të bllokojë zgjerimin e autostradave ekzistuese dhe ndërtimin e autostradave të reja në pjesë të ndryshme të vendit.

“Referendumi i VCS kundër zgjerimit të autostradës është një mundësi për të dërguar një sinjal novator kundër rrugës së gabuar aktuale dhe për një politikë transporti më të qëndrueshme dhe më të përgjegjshme”, tha grupi.

Gjithashtu po lobon për një kufi maksimal të shpejtësisë prej 30 kilometrash në orë në zonat e banuara dhe mbështet investimet në rrjetin e transportit publik.