Protestë në Beograd kundër Albanofobisë: Stop rasizmu! Ndal racizmin!

Për shkak të rritjes së albanofobisë në Serbi, Gratë në të Zeza sot po organizojnë një aksion anti-racist , në rrugën Knez Mihailova në Beograd nga ora 13:00 deri në 13:30.

Ky është njoftimi i Organizatës Joqeveritare “Gratë në të Zeza”:

Stop Rasizmu! Ndal racizmin!
Njoftim me rastin e 21 Marsit – Ditës Ndërkombëtare kundër Racizmit

Ne dënojmë ashpër gjuhën e urrejtjes, intolerancën dhe ksenofobinë kundër komunitetit shqiptar në Serbi, si dhe kundër shqiptarëve të Kosovës. Përfaqësuesit më të lartë të shtetit të Serbisë po prezantojnë term racist dhe diskriminues ‘Shiptar’ në komunikimin zyrtar. Kjo legalizon gjuhën e urrejtjes shoviniste dhe raciste dhe shkel Kushtetutën dhe ligjet në fuqi.

Për shkakk të rritjes së albanofobisë në në Serbi, Gratë në të Zeza po organizojnë një aksion anti-racist më 21 Mars – Ditën Ndërkombëtare kundër Racizmit, në rrugën Knez Mihailova, nga ora 13:00 deri në 13:30.
Gjatë aksionit skenik “Stop Racizmit”, ne do të rendisim vetëm disa shembuj të politikës shtetërore që stigmatizon komunitetin shqiptar!

Stop Rasizmu! Ndal racizmin!
Sa më shumë gjuhë të dini, aq më shumë vleni – ne mësojmë shqip! Nëse nuk doni të shkoni, nëse doni ta bëni – mos e merrni!

Vendimi i Gjykatës së Lartë në fillim të Shkurtit refuzoi si të pabazuar padinë e Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve kundër ish-Ministrit të Mbrojtjes dhe Ministrit aktual të Policisë A. Vulin për gjuhë urrejtjeje dhe diskriminim për shkak të përdorimit të fjalës ‘Shiptar’.
“Kushdo që nxit ose nxit urrejtje ose intolerancë kombëtare, racore ose fetare midis popujve dhe bashkësive etnike që jetojnë në Serbi do të dënohet me burgim” – neni 317 i Kodit Penal, Republika e Serbisë.

Ndaloni gjuhën e urrejtjes! Ne kemi shumë argëtim!
Përfaqësuesi i komunitetit shqiptar në Serbi, Shaip Kamberi, u drejtua në gjuhën e tij amtare më 9 shkurt 2021 në Kuvendin e Republikës së Serbisë. Deputetët e ndërprenë atë me thirrje dhe thirrje
“Ligji për Asamblenë Kombëtare të Republikës së Serbisë nga viti 2010 përcakton të drejtën e adresimit në gjuhën amtare”

Ragmi Mustafi, kryetarë i Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve në Serbi, i thirrur në Gjykatën për Kundërvajtje në Vranje, akuzohet për shkelje të ligjit për flamurin e Serbisë sepse më 28 nëntor 2020, ka vendosur flamurin shqiptar në selinë e Këshillit Kombëtar të Shqiptarëve në Bujanocc “
“Kushtetuta e Serbisë, neni 79 përcakton që pakicat kombëtare përcaktojnë simbolet e tyre dhe kanë të drejtë t’i shfaqin ato”

Ndaloni diskriminimin! Mos diskriminoni!
Në Beograd, 20 Mars 2021.