Si të pastroni ujin nga klori me metoda natyrale

Uji rëndom është i trajtuar me klor dhe antibakterialë të tjerë dhe konsiderohet i sigurtë për t’u pirë. Për shkak të rritjes së pranisë së mikrobeve gjatë rrjedhës së uji, shtohet sasia e klorit, në mënyrë që të dezinfektojnë ujin që rrjedh në rubinetin e çdo familjeje.

Por, nuk duhet harruar se klori është një substancë kimike tepër e dëmshme dhe sado e vogël të jetë sasia e përdorur për dezinfektimin e ujit sërish efektet që sjell ai për organizmin nëse konsumohet janë të dëmshme.

Ai përdoret për të eliminuar patogjenët e rrezikshëm, duke u munduar që uji të jetë më i sigurt për t’u përdorur. Këtu qëndron dhe problemi. Klori kur pihet bashkë me ujin e çezmës por edhe kur përthithet nga perimet apo frutat të cilat i lajmë me të, kthehet në një rrezik për shëndetin e organizmit tonë.


Efektet e dëmshme të ujit me klor në organizëm

Disa të dhëna, raportojnë se klori lidhet me:

Rritjen problemeve me frymëmarrjen si astma dhe alergjitë

Dëmton mukozën e aparatit të frymëmarrjes

Vret bakteret e mira të florës së aparatit tretës

Nëse është me përqendrim të lartë, mund të shkaktojë formimin e xhepave të ujit në mushkëri

Acidet që krijohen kur klori dhe uji kur ata kombinohen, dëmtojnë qelizat e organizmit tonë duke shkaktuar dhe shumë sëmundje të rënda

Një zgjidhje të lehtë për të neutralizuar përmbajtjen e klorit në ujin e çezmës

Nëse konsumoni ujin e çezmës për ta pirë, ju këshillojmë që në gotë të shtoni disa feta apo pika limoni. Studimet tregojnë se vitamina C që gjendet në këtë frut shërben si katalizator në eliminimin e molekulave të klorit. Kjo cilësohet si zgjidhja më e efektshme në minimizimin e efekteve të pranisë së klorit në ujë.

Por, një tjetër shqetësim janë ushqimet. Të dhëna të ndryshme tregojnë se vetëm 60 sekonda të zhytura në ujë me përqindje klori, frutat dhe perimet e përthithin të gjithë këtë substancë. Më pas kur ato përdoren në gatime, klori i zbeh vlerat e tyre, dhe në vend që të konsumojmë perime dhe fruta plot veti për shëndetin e organizmit tonë, ne e dëmtojmë atë.

Këshillohet që nëse uji i çezmës suaj ka një aromë klorine, si ajo e pishinave, mos i lani perimet dhe frutat direkt nga çezma. Në një tas hidhni lëngun e një limoni ose dy limona të prerë në feta. Kështu perimet dhe frutat tuaja ruajnë vlerat e tyre dhe janë të shëndetshme./AgroWeb/Top Channel/