Studimi: Dieta me drithëra integrale mund ta ulë rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare

Rritja e konsumit ditor të drithërave të plota në 30-40 g ul rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare (CVD) deri në 20%.

Veprimtaria, e organizuar nga The ëhole Grain Initiative, mblodhi studiues dhe politikëbërës për të nxjerrë në pah ndikimin pozitiv të drithërave të plota në të ushqyerit, mirëqenien dhe qëndrueshmërinë.

The Whole Grain Initiative (Iniciativa e Drithërave të Plota) është një partneritet i organizatave kryesore ndërkombëtare të dedikuara për promovimin e drithërave të plota dhe u bën thirrje vendeve anëtare të BE-së që t’i japin përparësi drithërave të plota në udhëzimet e tyre dietike kombëtare.

Kjo vjen pas një njohjeje në rritje në qarqet e politikave të nevojës për t’i reduktuar faktorët e rrezikut që lidhen me rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare apo CVD.

Kohët e fundit, Komiteti i Parlamentit Evropian për mjedisin, shëndetin publik dhe sigurinë e ushqimit (ENVI) ka theksuar nevojën për t’i identifikuar faktorët e stilit të jetesës në zhvillimin, trajtimin dhe parandalimin e CVD, të cilin ata e njohin si një hap kyç në informimin e ndryshimeve të politikave që mund të ndihmojnë në zbutjen e rreziqet që lidhen me zhvillimin e CVD.

Një komision i fundit EAT-Lancet për Ushqimin, Planetin dhe Shëndetin arriti në përfundimin se konsumi i drithërave është një faktor kryesor zbutës në reduktimin e rrezikut të sëmundjeve kardiovaskulare, si dhe kancerit kolorektal dhe diabetit të tipit 2.

Ky studim është vetëm një shembull i një numri në rritje të provave se konsumi i përditshëm i drithërave është një pjesë jetike e një diete të shëndetshme dhe të qëndrueshme.

Sëmundjet kardiovaskulare – vrasësi më i madh në Evropë

Edhe pse shkalla e vdekjeve në lidhje me rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare ka rënë kohët e fundit, sëmundjet kardiovaskulare mbeten shkaku i vetëm kryesor i vdekjeve në Evropë, me më shumë se gjashtë milionë raste të reja të këtyre sëmundjeve dhe mbi 1.8 milionë vdekje të lidhura me këto sëmundje në BE.

Sëmundja vlerësohet t’i kushtojë ekonomisë së BE-së më shumë se 210 miliardë euro në vit dhe për këtë arsye vendos një barrë të konsiderueshme në sistemet e kujdesit shëndetësor dhe buxhetet e qeverisë.

Ka pasur një përpjekje të përbashkët për ta trajtuar këtë sëmundje përmes futjes së proceseve të rritura të shqyrtimit, procedurave të reja kirurgjikale dhe formave të mjekimit.

Megjithatë, është e njohur gjerësisht se ndryshimet në stilin e jetës janë thelbësore për të luftuar rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Një ndryshim i tillë i stilit të jetesës është kalimi tek drithërat integrale, për të cilat ekspertët bien dakord se do të ulte ndjeshëm incidencën e rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare, duke pasur kështu efekte të konsiderueshme sociale dhe ekonomike.

Konsumi i ulët i drithërave në Evropë

Pavarësisht përfitimeve shëndetësore të drithërave të plota, konsumi i tyre në Evropë mbetet i ulët.

Studimet nga BE sugjerojnë se shumica e evropianëve hanë më pak se një porcion me drithëra të plota në ditë dhe se vetëm 5% e drithërave të konsumuara në Evropë janë të plota.

Në një intervistë pas këtij evenimenti, Michaela Pichler, sekretare e përgjithshme e Shoqatës Ndërkombëtare për Shkencën dhe Teknologjinë e Drithërave (ICC) i tha EURACTIV se si BE-ja ashtu edhe qeveritë kombëtare kanë një rol kyç për të luajtur në mbështetjen e zbatimit të politikave të ushqyerjes që adresojnë boshllëqe politike dhe krijojnë mjedise të përshtatshme për të mbështetur marrjen e drithërave të plota.

Ajo e vuri theksin, në veçanti, tek nevoja për krijimin e një përkufizimi të përbashkët global të drithërave të plota, duke thënë se ky përkufizim i përbashkët është “kyç për krijimin e një qasjeje standarde dhe të harmonizuar për drithërat integrale në të gjithë Evropën, si dhe krijimin e një kuptimi të përbashkët të asaj që drithërat integrale janë dhe pse janë të rëndësishme”.

Pichler vuri në dukje se mungesa e përkufizimit të qartë ishte një pengesë kryesore për marrjen e drithërave integrale, duke thënë se, ndërsa kjo ishte e paqartë, “do të vazhdojë të ketë një dallim të madh midis qasjeve ndaj drithërave integrale në të gjithë Evropën, duke e bërë atë teknikisht konfuze si për prodhuesit”ashtu edhe për konsumatorin”.

Ajo e vuri theksin gjithashtu tek rëndësia e rritjes së ndërgjegjësimit për drithërat integrale, duke thënë se ekziston “nevoja për t’i ndihmuar konsumatorët të kuptojnë përfitimet e drithërave të plota dhe për t’i dhënë konsumatorit njohuritë e bazuara në fakte dhe të evidentuara për t’i ndihmuar ata të bëjnë zgjedhje të informuara dietike”./Euractiv.com