Sulmi bërthamor: 5 hapat që mund të marrë Putini që mund të vrasin miliona njerëz në 10 minuta

Mendoni sikur Vladimir Putin bën të paimagjinueshmen dhe vendos të lëshojë armën e parë bërthamore të përdorur në një luftë në gati 80 vite – çfarë do të ndodhë më pas?

Armët bërthamore nuk janë përdorur në një luftë që kur SHBA-ja hodhi dy bomba në Japoni për t’i dhënë fund Luftës së Dytë Botërore. Putini ka kërcënuar se do të përdorë armët bërthamore dhe Perëndimi është i shqetësuar se ai mund të lëshojë një armë si provë në Detin e Zi, shkruajnë mediat e huaja.

Përdorimi i një arme të tillë duhet të nënshkruhet nga vetë Putin. Miratimi për përdorimin e armëve mund të zgjasë 10 minuta por një breshëri masive e armëve bërthamore mund të vrasë miliona njerëz .

Hapi i parë: Thjesht mendime të Putinit
“Federata Ruse i konsideron armët bërthamore si një mjet parandalimi, përdorimi i tyre është një masë ekstreme dhe e nevojshme për të parandaluar përkeqësimin e marrëdhënieve ndërshtetërore, që mund të shkaktojnë konflikte ushtarake, përfshirë ato bërthamore.”

Putin do të duhet të urdhërojë përdorimin e armëve bërthamore siç përcaktohet brenda këtyre rrethanave relativisht të paqarta. Këto janë të detajuara në gjashtë pika, duke filluar nga “vendosja e sistemeve raketore” deri te “përgatitja e stafit”.

Hapi i dytë: Putin përdor “cheget”
Pasi Putin të ketë marrë vendimin e tij, ai do të përdorë një çantë bërthamore të njohur si “The Cheget”.

Çanta u zhvillua në fillim të viteve 1980 dhe u shfaq për herë të parë në vitin 2019. Brenda saj është një buton i bardhë, jo i kuq dhe ka një vend për një kartë flash që do të duhet të futet nga Putin për të filluar fazën tjetër të sulmit, raporton abcnews.al.

Hapi i tretë: Detyra e stafit të përgjithshëm
Pasi Putin të ketë marrë vendimin për aktivizimin e “The Cheget”, pjesa tjetër i takon Shtabit të Përgjithshëm, i cili aktualisht drejtohet nga gjenerali Valery Gerasimov.

Shtabi i Përgjithshëm mbikëqyr ushtrinë, marinën, forcat ajrore dhe njësitë raketore të ushtrisë së Putinit. Kuptohet se njerëzit e Putinit do të ndjekin urdhrat e tij dhe do të fillojnë përgatitjet për një sulm bërthamor.
Por sipas ekspertëve, ushtria e Putinit mund të jetë kaq jofunksionale – gjeneralët e tij madje mund ta ndalojnë atë të lëshojë një armë bërthamore.

Faza e katërt: Kodet
Pasi Shtabi i Përgjithshëm të ketë rënë dakord të zbatojë urdhrin e Putinit – ata më pas marrin kodet e lëshimit. Kodet e lëshimit më pas u dërgohen komandantëve.

Pasi të jenë marrë kodet, komandantët në terren pritet të fillojnë procedurat. Urdhrat do t’u dërgohen komandantëve të nëndetëseve, shefave të raketave dhe drejtuesve të forcave ajrore, të cilët mund të fillojnë aksionin.
Predhat e artilerisë dhe raketat Iskander me rendiment të ulët konsiderohen disa nga armët bërthamore “taktike” që Putini mund të përdorë në Ukrainë, raporton abcnews.al.

Faza e pestë: Shtypja e butonit të kuq
Putini të ketë vendosur, ai do të aktivizojë “The Cheget”, Shtabi i Përgjithshëm tashmë ka ndjekur urdhrat e tij dhe ka aktivizuar kodet e lëshimit, por është në duart e njerëzve që të shtypin butonin.

Me një buton, ata mund të vrisnin miliona njerëz nëse Rusia do të lëshonte kokat e saj më të mëdha bërthamore. Arma më e madhe bërthamore e testuar ndonjëherë nga Rusia ishte “Tsar Bomb” rreth 50 megaton.

Nëse një pajisje e tillë do të lëshohej në Londër, do të vriste 6 milionë njerëz. Ajo ka 1,570 herë më shumë energji, e kombinuar të bombave bërthamore Hiroshima dhe Nagasaki që i dhanë fund Luftës së Dytë Botërore, raporton abcnews.al.

Dhe kushdo që do të shtypte butonin, do të bëhej menjëherë një nga vrasësit më të mëdhenj në historinë e njerëzimit. Por vetëm për shkak se ata kanë marrë urdhrin, kjo nuk do të thotë se ata nuk do të ndalojnë një masakër të tillë.

Nënkoloneli Stanislav Petrov u bë i njohur si “Njeriu që shpëtoi botën” sepse ai refuzoi të zbatonte urdhrat e tij. Petrov ishte një oficer në detyrë i një qendre sekrete në jug të Moskës.

Ai sinjalizoi gabimisht se Shtetet e Bashkuara kishin lëshuar raketa balistike ndërkontinentale që mbanin koka bërthamore. Petrov u përball me një zgjedhje, të raportonte alarmin tek eprorët e tij dhe të fillonte një luftë potencialisht ose të tregonte se ishte një alarm i rremë, raporton abcnews.al.

Heroikisht dhe duke ndjekur instinktin e tij, ai vendosi të injoronte sinjalin dhe të shpresonte se ishte një gabim. Ai më vonë tha: “Kam refuzuar kategorikisht të jem fajtor për fillimin e Luftës së Tretë Botërore”.
“Ndihesha sikur po do të më ekzekutonin”, tha ai, duke iu referuar atyre momenteve dramatike.
Ndoshta ushtria ruse është plot me njerëz si Petrov, të cilët mund t’i rezistojnë çmendurisë së Putinit nëse ai do të urdhëronte të njejtën gjë në Ukrainë.