Tre gjërat për të cilat duhet të ndaloni së kërkuari falje

Çelësi i lumturisë? Ndaloni kërkim faljen! Gratë kanë dy herë më shumë gjasa se burrat të thonë “Më vjen keq”, pa marrë parasysh situatën – dhe kjo ka një mënyrë të poshtër për të rritur stresin dhe për të ulur vetëvlerësimin.

Fatmirësisht, ne mund të lirohemi nga sindroma “Më fal”. “Kur lëshojmë ankthin e shkaktuar nga falja e vazhdueshme për veten tonë, ne jemi në gjendje të marrim përsëri fuqinë tonë dhe të përgjigjemi në një mënyrë që i shërben të mirës sonë më të lartë”, siguron Willeumier.

Më poshtë gjeni disa mënyra të thjeshta për të çaktivizuar copën e keq të stresit dhe për të ndërtuar besimin e vërtetë:

Nëse kërkoni falje në mënyrë impulsive, bëni një pauzë

Ju arrini te arka e supermarketit në të njëjtën kohë me një blerës tjetër dhe menjëherë dëgjoni veten duke thënë: “Oh, më fal!” Gratë shpesh kërkojnë ndjesë në mënyrë impulsive për vepra të tilla të pafajshme, “pa faj”, duke shkaktuar mendime stresuese si, unë nuk i përkas, ose nuk kam të drejtë të zë vend në botë.

Herën tjetër kur të ndieni dëshirën për të kërkuar falje, thjesht ndaloni dhe pyesni veten, “A është e nevojshme një falje?”, këshillon Willeumier. Ju shpesh do të zbuloni se heshtja është një përgjigje e përshtatshme. Dhe nëse ende ndjeni nevojën për të thënë diçka, merrni parasysh ta zëvendësoni “Më fal” me një frazë pa faj, si: “Shko përpara” ose “Ti së pari”.

 Nëse kërkoni falje për fitoret tuaja, prekni mirënjohjen

Pasi të keni marrë përgëzime nga shefi juaj, ju e shmangni lavdërimin, duke thënë: “Epo, më vjen keq që nuk e mbarova raportin më shpejt”. Gratë shpesh luftojnë për të brendësuar suksesin, vëren Jovanoviç. “Ne priremi të besojmë se arritjet tona disi i bëjnë të tjerët të ndjehen më keq për veten e tyre”.

Për të fshirë stresin e faljes për suksesin, prekni mirënjohjen në atë moment. Kujtojini vetes që të thuash “faleminderit” është e mjaftueshme – nuk ka nevojë për kualifikues si: “Ishte thjesht fat”.

Nëse filloni me ‘Më fal’, filloni me optimizëm

Kur u përgjigjeni email-eve, ju shpesh filloni me një kërkim falje paraprake: Më vjen keq për vonesën… Ky mekanizëm mbrojtës tenton të nxitet nga një frikë nga kritika ose një kërcënim i perceptuar, thotë Susan Heitler.

Në vend që të udhëhiqeni me negativitet, i cili vetëm rrit ankthin, filloni me gjuhë që rrit besimin. Për shembull, nëse jeni duke dërguar me email me dikë ose po dërgoni një tekst, mund të hapeni me një frazë të mirë si: “Ishte shumë mirë të marrësh mesazhin tënd” ose “Faleminderit që mendove për mua”. Thjesht fillimi me gjuhë pohuese ju ndihmon të pohoni veten, duke frenuar stresin dhe duke ndihmuar në zgjerimin e vizionit të tunelit të shkaktuar nga frika. /Telegrafi/