Bletarët nga Bujanoci të bashkuar për të marrë ndihmë rreth shitjes së mjaltit!

Viti bletar përfundon në gusht, kur bletarët ngadalë i përgatisin bletët për dimër. Në komunën e Bujanocit është e shtrirë më së shumti kullota e bagremit, ndërsa pas pesë vitesh pa mjaltë, këtë vit ka pasur rreth dhjetë kilogramë për koshere.

Për të marrë ndihmë, këshilla dhe për të shitur mjaltë më lehtë, bletarët janë bashkuar.

Edhe ndihma e shtetit nuk mungon, pasi çdo bletar i regjistruar merr 800 dinarë për kosherë.

Ata inspektojnë bletët çdo ditë, i ushqejnë nëse është e nevojshme, i grumbullojnë dhe i përgatisin për dimër. Gjorgje Milanoviq nga Lopardinci afër Bujanocit ka 150 koshere bletësh. Ai këtë vit ka nxjerrë më shumë se një ton mjaltë të bagremit.

“Ishte vetëm një vit i thatë, kishte pak shi, vetëm në fund të dy-tre ditëve mblodhën gjithçka kur filloi të bjerë shi, bagremi vërtet lulëzoi, por po të kishte rënë shi për një javë, do të kishte një tjetër tonë, apo dy”, tha ai.

Jo vetëm moti, rendimentet e mjaltit dhe bletëve ndikohen edhe nga dëmtuesit, rriqrat dhe pesticidet, spërkatjet e pemishteve, shumë prej tyre humbën koloni të tëra vitin e kaluar për shkak të kësaj. Kjo është arsyeja pse ata bashkohen për të marrë ndihmë, këshilla dhe për të shitur mjaltë më lehtë.

Besnik Zairi është bletari më i ri në Bujanoc, ka dhjetë koshere.

“Derisa të mësohem po e marrë ngadal. Kemi miq, kolegë që janë bashkë në shoqatë, vijmë duke pasur parasysh që shoqata jonë është multietnike dhe shoqërohemi dhe ndihmojmë njëri-tjetrin”, tha bletari Zairi nga Bujanoci.

Në komunën e Bujanocit ekzistojnë tri shoqata të bletarëve, dy janë shqiptarë dhe një multietnike. Shoqata “Polen” ka më shumë se 30 anëtarë dhe rreth 2 mijë koshere bletësh.

“Pastaj fotografia është shumë më e fortë se kur shkojmë individualisht, dhe mund ta falënderoj Kuvendin e Komunës së Bujanocit që këtë vit, ata na takuan, na e financuan panairin, na premtuan se do të na ndihmojnë në furnizim me Sheqerin. Nuk kemi marrë ende mjete, por këto ditë do t’i kemi”, tha Zarije Mitiq, bletërritës dhe kryetar i Shoqatës “Polen” nga Bujanoci./rts