Kaq orë ecje në javë zvogëlojnë rrezikun e vdekjes

Ecja me të vërtetë zgjat jetën tonë. Studiuesit e Shoqatës Amerikane të Kancerit nuk kanë asnjë dyshim, siç shpjegohet në studimin e tyre të botuar në American Journal of Preventive Medicine. Por le të shohim se sa duhet të ecim për të jetuar më shumë.

Udhëzimet për shëndetin publik të të rriturve na këshillojnë të bëjmë 150 minuta aktivitet fizik të moderuar në javë ose 75 minuta aktivitet fizik intensiv në javë: diçka që pak njerëz në fakt e zbatojnë në praktikë, duke bërë gabime.

Ecja, e cila është aktiviteti fizik më i përhapur, është shoqëruar me një ulje të rrezikut të problemeve të zemrës, diabetit dhe kancerit të gjirit dhe zorrës së trashë. Ndërsa shumë studime në të kaluarën kanë treguar se aktiviteti fizik intensiv zvogëlon rrezikun e vdekjes jo shumë më tepër sesa të ecësh.

Studimi. Për të kuptuar më mirë efektet e këtyre aktiviteteve në trupin tonë, studiuesit analizuan të dhënat e mbledhura nga 140.00 njerëz: nga këta, 6-7% thanë se kishin aktivitet fizik intensiv, ndërsa pjesa tjetër i kushtuan vetes maksimumin e ecjes, shkruan noa. Duke analizuar informacionin, studiuesit zbuluan se ecja rreth dy orë në javë me të vërtetë zvogëlon rrezikun e vdekshmërisë me 20% në krahasim me ata që nuk ecin.

Ecja zvogëlon rrezikun e vdekjes nga sëmundjet e frymëmarrjes me 35%, 20% për shkak të problemeve të zemrës dhe 9% nga kanceri.

Shkurt, ecja duket se është aktiviteti më i mirë fizik që mund të zgjedhim për të qëndruar të shëndetshëm, siç thonë studiuesit, në fakt, është e thjeshtë, e lirë dhe ekonomike, dhe nuk kërkon pajisje ose veshje të specializuara dhe mund të bëhet në çdo moshë.