Këto janë veturat me kilometrazhin më të “kthyer”!

Rikthimi i kilometrazhit të automjeteve mbetet një praktikë e zakonshme në tregun e makinave të përdorura. Edhe pse blerësit po bëhen gjithnjë e më të kujdesshëm ndaj mashtrimeve të makinave, hulumtimi i ri nga carVertical ka zbuluar se rreziku për të blerë një automjet me kilometrazh të kthyer është ende i lartë.

Kompania e historisë së automjeteve carVertical ka analizuar 1.11 milionë raporte të historisë gjatë 12 muajve të fundit në 24 tregje që mbulojnë SHBA-në dhe pjesën më të madhe të Evropës.

Hulumtimet kanë treguar se makina me kilometrazhin e kthyer më shpesh është makina luksoz Audi A8.
Nga të gjitha Audi A8, 30.6% e tyre kishin kilometrazh të rremë, që do të thotë se pothuajse një në tre Audi A8 ka më shumë kilometra seç tregon odometri.

Rreth 6 nga 10 makina me kilometrazhin më të kthyera ishin automjete të shtrenjta gjermane si Audi A7, BMW X5, BMW Seria 7 dhe Volkswagen Touareg. Çmimi i tyre i lartë (dhe kështu potenciali i lartë i fitimit) i bën këto automjete një objektiv të përsosur për mashtruesit në tregun e makinave të përdorura.

Ndër modelet e prodhuesve të tjerë në listën e makinave me kilometrazhin më të rikthyer janë Ford Mustang në vendin e dytë (25.7 përqind e makinave me kilometrazh të kthyer), Ford Fusion në vendin e 10 (22 përqind e makinave me kilometrazh të kthyer), Volvo XC70 në vendin e 14. (21,1 për qind e makinave me kilometrazh të kthyer) dhe Opel Insignia në vendin e 19 (19,5 për qind e makinave me kilometrazh të kthyer).

Edhe hibridet dhe automjetet elektrike mund të kenë kilometrazh të rremë

Tradicionalisht, makinat e përdorura me motor benzinë ​​dhe naftë kanë qenë më të shumtat në treg, çka do të thotë se ato janë edhe viktimat kryesore të mashtrimit me kilometrazhin. Megjithatë, kërkesa në rritje për makina që ndotin më pak mjedisin po e ndryshon me shpejtësi situatën.

Sipas hulumtimit, lloji i motorit nuk është një tregues i mirë i gjasave që kilometrazhi i automjetit të rikthehet. Ndërsa disa modele automjetesh, si BMW Seria 7, kanë më shumë gjasa të ndryshojnë kilometrazhin e tyre në motorët me benzinë ​​dhe naftë sesa në hibridë, kjo nuk duket të jetë rasti për makinat e tjera.

Për shembull, motori hibrid i Volkswagen Jetta ka një përqindje më të lartë të makinave me kilometrazh të kthyer (27 përqind) sesa versionet me naftë (24.1 përqind) ose me benzinë ​​(22.4 përqind).

Numri në rritje i makinave elektrike me kilometrazh të rremë sugjeron që blerësit duhet të jenë më të kujdesshëm. Edhe pse pjesa totale e automjeteve elektrike (14.6 përqind) është më e ulët se mesatarja evropiane (15.6 përqind), diferenca është e papërfillshme. Përveç kësaj, blerja e një makine elektrike me kilometrazh të rremë mund të çojë në fatura të mëdha shërbimi./Spektri