Kush është Vanessa Fraser, e cila i mbylli gojën Vuçiqit në seancën e Këshillit të Sigurimit të OKB-së duke përplasur dorën në tavolinë!

Në seancën e Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara ku u diskutua për raportin gjashtëmujor të punës së UNMIK-ut në Kosovë, ka pasur një përplasje verbale mes presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq dhe kryesueses së seancës, Vanessa Fraser.

Përkatësisht, duke i dhënë fjalën Vuçiqit, pas të cilit foli presidentja e Kosovës Vjosa Osmani, kryetarja Vanessa Fraser, e cila është përfaqësuese e përhershme e Maltës në OKB, theksoi se të dy kanë nga tre minuta kohë sipas marrëveshjes së arritur më parë. .

Në vend të prezantimit të tij, presidenti i Serbisë tha se nuk është dakorduar dhe shtoi: “Por nuk ka rëndësi”.

Frazer u përgjigj se ishin dakorduar, ndërsa Vuçiq e ndërpreu i indinjuar: “Jo, nuk u ra dakord”.

Kryetarja më pas ngriti zërin dhe përplasi grushtin e saj disa herë në tavolinë duke theksuar se ishin dakorduar dhe se zëvendësja e saj i tha se ishin dakorduar me presidentin serb.

Ajo duke grushtuar tavolinën theksoi se nuk lejon që zëvendësja e saj të paraqitet si gënjeshtare.

“Unë vetëm…”, u përpoq të shpjegonte diçka Vuçiq, por Fraser e ndërpreu dhe nuk e lejoi të fliste përtej prezantimit për të cilin kishte ardhur.

“Faleminderit zoti President, keni tre minuta kohë”, përfundoi ashpër Fraser.

Por, kush është Vanessa Fraser?

Vanessa Fraser ka lindur më 24 maj 1969.

Ajo është diplomuar për menaxhim biznesi dhe master për studime diplomatike në Universitetin e Maltës.

Ajo gjithashtu u diplomua për frëngjisht në Kolegjin Luther në Shtetet e Bashkuara, nga i cili mori një doktoratë nderi në mirënjohje.

Ajo iu bashkua trupit diplomatik si studente në vitin 1992.

Ajo iu bashkua Ministrisë së Punëve të Jashtme të Maltës në vitin 1994 dhe punoi si përfaqësuese për Shtetet e Bashkuara të Amerikës dhe më pas për Mesdheun.

Për gjashtë vjet ajo mbajti postin e Drejtoreshës së Çështjeve të Mbrojtjes në Zyrën e Kryeministrit të Maltës.

Këtu ajo ishte përgjegjëse për një gamë të gjerë çështjesh ndërkombëtare të mbrojtjes dhe sigurisë, pjesëmarrjen e Maltës në operacionet e menaxhimit të krizave jashtë vendit.

Ajo këshilloi dhe mbështeti Kryeministrin në drejtimin dhe drejtimin e Forcave të Armatosura të Maltës.

Me ekipin e saj, ajo konsolidoi reagimin e Maltës ndaj Pranverës Arabe, dhe veçanërisht ndaj krizës në Libi.

Drejtoria e saj krijoi Qendrën Humanitare në Maltë, e cila u dëshmua të ishte një nga kontributet më të rëndësishme të Maltës në krizën libiane.

Para se të anëtarësohej në OKB, ajo ishte ambasadore e Maltës në Bruksel, Belgjikë, Luksemburg, NATO dhe Itali, ku ishte gjithashtu e akredituar në San Marino dhe organet e OKB-së me bazë në Romë.

Në vitin 2013, Instituti Evropian për Barazinë Gjinore e zgjodhi atë si “Gruaja që frymëzon Evropën 2013” dhe qeveria franceze i dha nderimin e Kalorësit në Urdhrin Kombëtar të Meritës.

Ajo ndër të tjera ka qenë vullnetare në Kryqin e Kuq dhe ka më shumë se 30 vite që stërvit xhudon dhe ka qenë anëtare e kombëtares malteze.