Pse boronicat konsiderohen si superushqim?

Ngrënia e boronicave të egra çdo ditë mund të ndryshojë kujtesën tek të moshuarit, ka dalë në përfundime një studim i ri që nxjerr në pah gjetjet e mundshme të superushqimit.

Studiuesit nga Universiteti i Karolinës së Veriut zbuluan se amerikanët e moshuar që tashmë vuanin nga probleme të dukshme të kujtesës njohëse, mund të përfitonin shumë nga ngrënia e frutave çdo ditë. Në shumë raste, shëndeti i trurit të tyre arriti të njëjtat nivele të njerëzve që nuk vuanin nga rënia e kujtesës njohëse.

Aktualisht nuk janë zbuluar trajtime të besueshme për të ngadalësuar përparimin e saj. Gjetjet e këtij studimi janë potencialisht novator, duke treguar se një frut i thjeshtë mund të bëjë potencialisht atë që mjekësia e zhvilluar pas dekadash kërkimesh mjekësore nuk mundi.

Boronicat janë njohur prej kohësh si një ‘superushqim’, me vetitë e saj antioksiduese dhe një mori vitaminash dhe mineralesh të tjera të lidhura me shëndetin e trurit dhe reduktimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës dhe kancerit, ndër përfitimet e tjera shëndetësore.

Fitokimikatet në manaferrat kanë evoluar mbrojtje nga kanceri i lëkurës, dëmtuesit dhe elementët e tjerë në mjedisin e ashpër verilindor.

Si rezultat, këto fitokimikate janë të pasura me kimikate që janë të shkëlqyera për shëndetin kognitiv të një personi.

“Pasi konsumohen nga njerëzit, ato na i transferojnë këto përfitime shëndetësore. Studimi kërkimor i kryer këtu në NRI tregon se fitokimikatet specifike për boronicat e egra janë të rëndësishme për shëndetin e trurit,” tha studiuesja Mary Ann Lila.

Një person mesatar që shpreson të mbajë trurin e tij në formë të mirë rekomandohet të përziejë manaferrat në dietën e tij çdo ditë nëse është e mundur, dhe madje edhe sasi shumë më të vogla se konsumi ditor i Cheatham mund të jenë efektive.

“Ngrënia e boronicave të egra nuk ka efekte anësore”, tha ajo.