Serbi: Rreth 74 mijë banorë më pak në vitin 2021

Demografi Dr. Goran Penev deklaroi sot se viti i kaluar, me 136.000 të vdekur, veçohet si viti me numrin më të madh të vdekjeve në Serbi që nga Lufta e Dytë Botërore.

Penev i tha agjencisë Beta, transmeton Spektri, se të dhënat për numrin e vdekjeve dhe lindjeve nga janari deri në dhjetor 2021, të publikuara në raportin e fundit të Entit të Statistikave të Republikës (SORS), konfirmojnë parashikimet e mëparshme se viti i kaluar ishte “i jashtëzakonshëm” në aspektin e lëvizjes së popullsisë në Serbi.

Ai theksoi se shkaku i lëvizjeve të tilla është në radhë të parë pandemia e Covid-19, por në një masë të madhe janë edhe trend i vazhdueshëm afatgjatë për dekada i vdekshmërisë dhe lindshmërisë së popullsisë.

Sipas të dhënave zyrtare të Institutit Republikan të Statistikave, në vitin 2021 ka pasur 62.062 lindje dhe 135.901 vdekje. Shtimi natyror është negativ është për 73,839 persona dhe është një nga më të mëdhatë në dekadat e fundit.

Vitin e kaluar, për shkak të shtimit natyror negativ, Serbia humbi 202 banorë çdo ditë.

“Sa i përket të dhënave mujore që kanë të bëjnë me dhjetorin 2021, vihet re se me gjithsej 12,409 vdekje, numri është dukshëm më i ulët se në muajt nëntor dhe tetor, kur totali i vdekshmërisë ishte rreth 15,000 persona. Rënia është edhe më e theksuar në krahasim me Dhjetor 2020. Megjithatë, duhet pasur parasysh se vitin e kaluar numri më i lartë i vdekjeve është regjistruar në nëntor dhe tetor, dhe se në dhjetor 2020, me mbi 17,000 vdekje, jo vetëm numri më i madh i vdekjeve i regjistruar gjatë pandemisë, por në 75 vitet e fundit”, tha Penev.

Nëse, megjithatë, të dhënat për dhjetor 2021 krahasohen me ato të të njëjtit muaj 2019, d.m.th. Vitin e kaluar, numri i vdekjeve ishte mbi 45 për qind më i lartë, shtoi ai.

Sipas tij, viti i kaluar ishte në të njëjtën kohë viti me rritjen më të madhe, absolute dhe relative të numrit të vdekjeve.

“Krahasuar me rezultatet përfundimtare për vitin e parë të pandemisë, numri i vdekjeve është më i lartë për 19 mijë ose 16,6 për qind, ndërsa krahasuar me vitin 2019, shkalla e vdekjeve është më e lartë për 34,400 ose 33,9 për qind”, theksoi demografi. .

I pyetur nga Beta nëse kovid-19 është i vetmi shkak i rritjes së vdekshmërisë, Penev tha se SBS nuk publikon të dhëna të mëparshme mujore për vdekshmërinë sipas shkaqeve të vdekjes, por pavarësisht të dhënave jo të besueshme të publikuara çdo ditë nga Ministria e Shëndetësisë, mund të konkludohet. me siguri të madhe që është viti 2021, krahasuar me vitin 2020, është rritur jo vetëm numri i vdekjeve nga Covid, por edhe numri i vdekjeve nga shkaqe të tjera vdekjeje.

Rritja e vdekshmërisë që nuk mund t’i atribuohet drejtpërdrejt Covid-it është e dukshme jo vetëm në raport me vitin 2020, por edhe në raport me vitin e fundit ‘normal’, 2019. Këto të dhëna tregojnë qartë një sërë pasojash indirekte të pandemisë në epideminë emergjente. situatë. mbisforcim i gjatë i sistemit shëndetësor të vendit”, shpjegoi ai.

Duke komentuar ndryshimet në numrin e lindjeve të gjalla, Penev tha se sipas të dhënave paraprake, në dhjetor 2021 janë regjistruar 5,414 lindje të gjalla, ose 260 foshnja më pak se në nëntor të të njëjtit vit, por gati 750 më shumë se në dhjetor 2020.

“Ndryshime të tilla mund të shpjegohen kryesisht me arsye kompensuese pas reduktimit të madh të rrethanave të jashtëzakonshme të vitit 2020 dhe shtyrjes së lindjeve për disa kohë më të mira. Dhe numri total i lindjeve të gjalla në vit është më i lartë se në vitin 2020, por rritja është e lehtë. (370 ose në të njëjtën kohë, numri i lindjeve të gjalla në vitin 2021 ishte më i ulët se në vitin 2019 me mbi 2300 (-3,6 për qind),” tha demografi.

Sipas Penev, rritja intensive e numrit të vdekjeve, me një rritje të lehtë të numrit të lindjeve të gjalla, rezultoi në një rritje të madhe të shtimit negativ natyror.

“Kështu, vitin e kaluar ka pasur 219 vdekje për 100 fëmijë të lindur të gjallë, që ka rezultuar në një rritje natyrore negative rekord prej 74,000 banorësh (202 në ditë). Është gati 19,000 më e lartë se në vitin 2020 dhe gati 37,000 më e lartë se në 2019. tha ai.demografi.

I pyetur se sa njerëz ka aktualisht në Serbi, Penev tha se në Serbi, pa Kosovën dhe Metohinë, ka më së shumti 6.6 milionë banorë.

“Ndryshimet shumë të pafavorshme në lëvizjen natyrore të popullsisë reflektuan domosdoshmërisht në zvogëlimin gjithnjë e më intensiv të popullsisë së përgjithshme të Serbisë. Domethënë, nëse do të merreshin parasysh migrimet e jashtme, bilanci i të cilëve për vitin 2021 vlerësoj së paku 30.000, popullsia e Serbisë në Në fillim të vitit 2022 sigurisht që arrin në maksimum 6.6 milionë”, theksoi Penev./Spektri

Tabela:

VitiLindjeVdekjeShtimi Natyror
1950152,56976,851+75,718
1960119,29861,872+57,426
1970102,45367,211+35,242
1980109,59776,180+33,417
199090,46785,515+4,952
200073,764104,042-30,278
201068,304103,21134,907
202061,692116,850-55,158
202162,062135,901-73,839
Të dhënat zyrtare nga Instituti Republikan i Statiskave