Parlamenti Evropian miraton rezolutën që i bën thirrje për një hetim ndërkombëtar për zgjedhjet në Serbi

Parlamenti Evropian miratoi sot një rezolutë që kërkon një hetim ndërkombëtar të pavarur për parregullsitë në zgjedhjet në Serbi.

Rezoluta u miratua me 461 vota “pro”, ndërsa kundër 53 deputetë.

43 deputetë nuk votuan nga 557 deputetë të pranishëm.

Deputetët kërkuan që BE të pezullojë fondet e Serbisë nëse autoritetet nuk janë të gatshme të zbatojnë rekomandimet kryesore zgjedhore ose nëse gjetjet e hetimit tregojnë se autoritetet ishin të përfshira drejtpërdrejt në mashtrimin e votuesve, sipas tekstit të rënë dakord të rezolutës.

Kuvendi shpreh keqardhjen që zgjedhjet parlamentare dhe lokale të Serbisë devijuan nga standardet ndërkombëtare dhe përkushtimi i Serbisë për zgjedhje të lira dhe të ndershme, për shkak të, siç u tha, keqpërdorimit të vazhdueshëm dhe sistematik të institucioneve dhe mediave nga zyrtarët për të përfituar një të padrejtë dhe të pajustifikuar. avantazh.
Parlamenti Evropian beson se këto zgjedhje nuk mund të konsiderohen se janë mbajtur në kushte të drejta dhe shqetësohet nga raportet për mashtrime të përhapura dhe sistematike që kërcënuan integritetin e zgjedhjeve në Serbi.

Rezoluta vë në dukje se dita e zgjedhjeve shkoi pa probleme, por u shënua nga gabime të shumta procedurale, duke përfshirë aplikimin e paqëndrueshëm të masave mbrojtëse gjatë votimit dhe numërimit, rastet e shpeshta të mbipopullimit, shkeljet e fshehtësisë së votimit dhe raste të shumta të votimit në grup.

Parlamenti bën thirrje për një hetim të pavarur nga ekspertë dhe institucione të respektuara juridike ndërkombëtare për parregullsitë në zgjedhjet parlamentare, provinciale dhe lokale, me referencë të veçantë për zgjedhjet për Kuvendin e Qytetit të Beogradit, si dhe disa akuza, përfshirë ato që lidhen me migrimin e organizuar. të votuesve në nivel vendor, të cilat shkojnë përtej fushëveprimit të mbuluar nga raportet e OSBE/ODIHR.

Teksti mbështet vendosjen e shpejtë të një misioni faktmbledhës ad hoc në Serbi, me pjesëmarrjen e Parlamentit Evropian, dhe i bën thirrje Komisionit Evropian të nisë një iniciativë për të dërguar një mision ekspertësh në Serbi për të vlerësuar situatën me zgjedhjet e fundit. dhe zhvillimet paszgjedhore në përpjekje për të lehtësuar parakushtet për vendosjen e dialogut të nevojshëm social.

Ai dialog, siç u tha, do të çonte në rivendosjen e besimit publik në institucionet dhe për vlerësimin dhe zgjidhjen e çështjeve sistematike të sundimit të ligjit në Serbi, duke respektuar shembullin e “raporteve të Pribe” në Maqedoninë e Veriut dhe Bosnje dhe Hercegovina.

Parlamentarët evropianë përsërisin qëndrimin e tyre se negociatat e pranimit me Serbinë duhet të përparojnë vetëm nëse vendi bën përparim të rëndësishëm në reformat në lidhje me BE-në, duke përfshirë zbatimin e plotë të rekomandimeve të OSBE/ODIHR dhe Komisionit të Venecias.

Prandaj, Komisioni Evropian dhe Këshilli i BE-së janë të thirrur që të zbatojnë kushte strikte, si dhe që Komisioni të ndjek në detaje raportet e Gjykatës së Audituesve dhe të fillojë menjëherë auditimin e fondeve të dhëna për Qeverinë e Serbisë. sipas Instrumentit të Ndihmës së Para-Aderimit III (IPA III) dhe instrumenteve të tjera financiare.

Parlamenti Evropian nënvizon se, nëse autoritetet serbe nuk janë të gatshme të zbatojnë rekomandimet kryesore zgjedhore, ose nëse gjetjet e këtij hetimi tregojnë se autoritetet serbe ishin të përfshira drejtpërdrejt në mashtrimin e votuesve, BE-ja duhet të pezullojë fondet për Serbinë, bazuar në shkelje të rënda. të ligjeve të lidhura me zgjedhjet.

Rezoluta dënon sulmet e orkestruara nga zyrtarët serbë ndaj vëzhguesve të zgjedhjeve, duke përfshirë anëtarët e Parlamentit Evropian, dhe bën thirrje për një kthim në diskursin e respektueshëm dhe konstruktiv, duke theksuar rëndësinë e respektit të ndërsjellë në procesin demokratik.

Ai shtoi se Parlamenti Evropian është thellësisht i shqetësuar për përpjekjet për të diskredituar dhe frikësuar vëzhguesit dhe u bën thirrje autoriteteve serbe të ndërmarrin të gjitha hapat e nevojshëm për të shmangur çdo fushatë të mëtejshme dezinformuese kundër vëzhguesve zgjedhorë.

Autoriteteve serbe u kërkohet të krijojnë kushte që u mundësojnë vëzhguesve vendas dhe ndërkombëtarë të kryejnë në mënyrë efektive punën e tyre, për t’i mbrojtur ata nga çdo dhunë, kërcënime, hakmarrje, diskriminim i dëmshëm, presion ose çdo veprim tjetër arbitrar si pasojë e ushtrimit legjitim të tyre. të drejtat dhe liritë.

Parlamenti Evropian vlerësoi punën e vëzhguesve vendas nga Qendra për Kërkim, Transparencë dhe Përgjegjësi (CRTA) dhe Qendra për Zgjedhje të Lira dhe Demokraci (CeSID).